Google I/O 2014, innovadora?

Un moment de la keynote inaugural del Google I/O
Compartir

Algunes veus afirmen que part del que va presentar ahir Google ja ho havia presentat Apple en els darrers mesos i que, per tant, no es pot considerar que la multinacional del cercador hagi innovat.

Només cal estar una mica al dia de les notícies sobre tecnologia per veure que Android Auto és l’equivalent al CarPlay de la marca de la poma mossegada, que el control per veu de l’Android TV busca avançar-se en el mercat a la inclusió de Siri com a eina principal per fer anar l’Apple TV, i que Google Fit juga el mateix rol a Android que el centre d’eHealth a l’iOS 8.

Si, no deixa de ser cert, però d’aquí a afirmar que Google ha copiat a Apple hi ha un tros bastant gran. Aquestes funcionalitats no s’improvisen d’un dia per a l’altre, no es construeixen després de veure que el rival directe les ha presentat.

No cal ni dir que l’assalt al món de l’automoció estava cantat. Els vehicles són el proper camp de batalla per a les tecnològiques, tant les fabricants de maquinari i plataformes de programari, com per a les operadores de telecomunicacions (un cotxe connectat necessitarà d’accés a Internet).

De ben segur que Google hi ha estat treballant mesos, i no pas des que va veure que Apple presentava CarPlay. I les semblances? És lògic que ambdues fessin especial esment en els mapes, en la música i en la interactivitat amb el nostre smartphone. Penseu-hi bé, imagineu que haguessiu de dissenyar un sistema d’informació i entreteniment per a bord d’un cotxe, amb què comptarieu? Què feu com a conductors?

De la mateixa manera que els cotxes, la guerra tecnològica també es lliura en els nostres televisors, i era lògic que Google fes els seus esforços per monopolitzar-los amb una plataforma pròpia. Navegació per veu i interacció amb el nostre smartphone són també, i de la mateixa manera que en Android Auto, dues funcionalitats lògiques que, si ens aturem a pensar-ho, nosaltres també hauríem previst si haguéssim hagut de dissenyar la plataforma.

De la mateixa manera que aquestes noves plataformes i les seves respectives funcionalitats em semblen lògiques, també crec que un ambient com el del Silicon Valley en el que, més o menys, dins de la industria tecnològica tothom es deu conèixer (almenys tothom qui té un nom fet), porta a què certes idees s’estenguin com una taca d’oli per tota la vall, portant a què serveis i aplicacions com el que permet tant en iOS 8 com en Android L centralitzar la informació sobre els dispositius i les apps d’eHealth (salut electrònica, en una traducció lliure), sorgir de manera paral·lela en dues empreses i ecosistemes hard/soft diferents.

Al cap i a la fi, no hi ha una teoria científica que parla de l’extensió de les idees, cosa que explicaria que civilitzacions allunyades en la distància i que no han estat connectades de cap manera, hagin pogut desenvolupar solucions semblants en moments propers en el temps o separats per segles de distància?

En definitiva, jo crec que si que hi ha hagut innovació en aquesta Google I/O, encara que no hagi estat quelcom radical, i que en alguns casos l’haguem vist presentada abans per Apple. Si, s’hi assembla molt el que han presentat els nois de Sergey Brin y Larry Page, però no cometem l’error de pensar que no hi ha mesos de treball al darrere, ni de recordar, com deia aquell savi que sortia a la televisió durant la meva infantesa que “els petits canvis són poderosos“.

Guillem Alsina
Etiquetes: