Google News tanca a l’Estat per culpa la LPI

Compartir

I ja tenim aquí el que el govern de l’Estat ha buscat durant temps. Google News tanca a Espanya a causa de la llei de Propietat Intel·lectual aprovada i que passarà a ser efectiva a partir de l’any següent, en breus. La companyia ha emès un comunicat en el seu bloc oficial.

Lamentablemente, como consecuencia de la nueva ley española de Propiedad Intelectual, en breve tendremos que cerrar Google Noticias en España. La razón es que esta nueva legislación obliga a cualquier publicación española a cobrar una remuneración quiera o no, a servicios como Google Noticias por mostrar el más mínimo fragmento de sus publicaciones. Dado que Google Noticias es un servicio que no genera ingresos (no mostramos publicidad en el sitio web), este nuevo enfoque resulta sencillamente insostenible.
Por ello, lamentablemente, el 16 de diciembre (antes de la entrada en vigor de la nueva ley en enero) procederemos a retirar a los editores españoles de Google Noticias y a cerrar Google Noticias en España. Durante siglos los editores vieron limitado el alcance de la distribución de sus páginas impresas, Internet cambió todo eso creando enormes oportunidades para los editores, pero también importantes desafíos al aumentar la competencia por el interés de los lectores y los ingresos publicitarios.

Què és la llei LPI?

Aquesta nova llei comença per Google però de ben segur que afectarà molts altres projectes, com ara Menéame i com ja ha passat, per exemple, amb Seriesly.

Amb normes com aquesta, limiten l’accés a la cultura, tenen permís oficial per tancar webs, sancions de fins a 600.000 euros i inhabilitació als proveïdors per oferir aquets serveis. Tallen de manera radical el dret a la informació, ja que tothom haurà de pagar per enllaçar mitjans de comunicació, amb multes desorbitades.

Durarà molt aquest xou?

Hi ha molts expedients oberts i molts han acabat tornant a demanar a Google la seva inclusió a Google Notícies. D’antecedents n’hi ha i molts. Bèlgica va ser el primer país en prohibir-ho i pocs mesos després van tornar a demanar a Google el funcionament del seu servei de notícies.

A França, Google va decidir crear un fons comú de 60 milions per pagar als mitjans, un acord que va satisfer les dues parts. A Brasil, els grans mitjans de comunicació van sortir de Google i de moment encara no han tornat, i a Alemanya, el més recent, va tardar poques setmanes a passar pel despatx de Google per demanar de genolls que tornessin.

Què creieu que passarà a Espanya?

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: