Google Play arriba a Chrome… tímidament

Compartir

La disponibilitat de Google Play en el Chrome OS, la cara visible de la tecnologia que ens permet executar-hi apps d’Android.

Era una de les previsions que molts mitjans van fer abans de la conferència (keynote) inaugural de la Google I/O 2016, que no fou anunciada en aquesta, però que ha estat donada a conèixer a posteriori, en els dos següents dies de la conferència per a desenvolupadors de la companyia del cercador: l’acostament entre Chrome OS i Android.

De tota manera, no s’ha fet com molts havíem predit o, més aviat, com ens agradaria que hagués passat, sinó d’una forma molt més tímida, reduint la possibilitat d’executar aplicacions d’Android a uns pocs models de Chromebook.

Els escollits són l’ASUS Chromebook Flip, l’Acer Chromebook R 11, i el darrer model de Chromebook Pixel, a través del canal per a desenvolupadors de Chrome OS, malgrat que des de Google ja han indicat que això es tracta de moment només d’una fase inicial, i que la intenció és abastar tots els Chromebooks al mercat.

Però només Chrome OS, el navegador web Chrome per a altres sistemes operatius no entra en les previsions de la companyia de Mountain View, almenys no de moment.

La tecnologia que ho farà possible serà la de l’Arc Welder, un intèrpret que permet executar les aplicacions d’Android amb la tecnologia del navegador Chrome, gràcies a què l’estructura dels programes del sistema operatiu mòbil fa que aquests estiguin preparats per executar-se sobre una màquina virtual, la qual pot ser reimplementada fóra del sistema operatiu del robot verd, en una altra plataforma.

La interfície per a descarregar les aplicacions serà la de Google Play, la botiga virtual de la companyia del cercador, que tots els usuaris d’Android coneixeran prou bé. I arriba a Chrome OS no només amb aplicacions, sinó també amb la música, les pel·lícules, llibres i revistes.

Aquesta iniciativa aporta a Chrome OS més diversitat d’aplicacions, juntament amb els jocs més populars de la plataforma Android, i més continguts.

Google no ha indicat res sobre restriccions pel que fa al programari que pot ser descarregat des de la Google Play, pel que cal pensar que no n’hi haurà i que, per tant, serà possible descarregar i instal·lar en els nostres Chromebooks, qualsevol app que fem servir habitualment en Android.

Al mateix temps, aquestes ens permetran treballar (o divertir-nos) amb el nostre ordinador amb Chrome OS fora de línia, és a dir, sense necessitar una connexió a Internet, la qual cosa ens serà molt pràctica en desplaçaments en avió o en tren, per exemple.

Pel que fa als programadors, no hauran de modificar les seves apps per tal que funcionin amb Chrome OS, però això no vol dir que Google no pugui fer passes en aquest sentit de cara al futur per tal de fer que hi hagi més integració entre les apps i el sistema operatiu, oferint potser APIs especials als desenvolupadors.

Guillem Alsina
Etiquetes: