Google Transit: moure’s amb transport públic per Catalunya

Compartir

Google Transit, el gestor d’itineraris de transport públic integrat a Google Maps, ja incorpora informació de tota la xarxa ferroviària catalana. En els darrers dies s’hi han afegit les línies de Rodalies de Catalunya entre la R1 i la R4, la R7 i la R8, així com les Rodalies de Girona (RG1) i Tarragona (RT1 i RT2). Són les últimes línies de tren que faltaven per indexar-se al famós servei de mapes.

Amb la darrera actualització, Google Maps inclou trajectes de gran demanda que uneixen Barcelona amb ciutats de la segona corona metropolitana com Granollers, Mataró, Vilafranca o Vic. Són les línies operades per Renfe i competència de la Generalitat compreses a l’àrea de Barcelona.

En pocs anys, i especialment durant els darrers mesos, Google Maps ha ampliat la seva cobertura d’itineraris amb transport públic gràcies a l’acord amb diferents operadors. Encara no és possible planificar una ruta amb transport públic cap a tots els punts del país, però tenint en compte el creixement de Google Transit, això podria ser possible ben aviat. Us expliquem per què.

Mapa Rodalies de Catalunya

Feu clic per a ampliar .

Què és Google Transit?

Per aquells que no el conegueu, es tracta d’un servei integrat a Google Maps que permet planificar itineraris i rutes en transport públic. Les funcionalitats de Google Transit estan disponibles en versió web, mòbil i aplicatiu, sempre integrades a Google Maps. Es mostra com una pestanya (icona de tren) dins l’opció ‘Indicacions’, que per defecte ens mostra la ruta en vehicle privat.

Va començar a funcionar al 2007, dos anys després que els mapes, i conté informació de transports arreu del món. Malgrat que la cobertura del servei és cada cop més gran, les dades no sempre són igual d’acurades, i la seva efectivitat pot variar en cada regió o dins d’una mateixa ciutat.

Què és Google Transit

Feu clic per a ampliar

És fàcil d’usar, pràctic i especialment resolutiu. Mostra la durada total del trajecte, porta a porta, i en podem configurar diverses opcions com l’hora de sortida (o d’arribada), les preferències de transbord (ruta més curta o amb menys canvis) i, fins i tot, quina modalitat de transport preferim (tren, autobús etc.). A la versió mòbil també podem demanar-li quin és el darrer trajecte d’aquell dia (per allò de tornar amb l’últim metro…).

També pot resultar-nos especialment útil si no sabem de quin transport públic disposa una població o hem d’efectuar un mateix viatge amb diferents operadors (per exemple, autobús i tren).

Google Transit incorpora un nombre creixent d’horaris en temps real (que obté dels propis vehicles en circulació), tot i que la majoria de les dades són hores programades. A Barcelona, el servei ofereix horaris dinàmics dels autobusos de TMB i el Tram..

Quins trajectes incorpora?

Google Maps obté dades d’un nombre creixent d’operadors, i això permet que la informació dels trajectes en transport públic sigui cada cop més acurada. Actualment ofereix una cobertura completa de l’àrea metropolitana de Barcelona i una bona cobertura a les successives corones.

Des de fa uns mesos també treballa amb companyies que operen fora de la capital, així que les indicacions en transport públic a d’altres punts de Catalunya comencen a ser força bones en alguns punts.

Google Maps Manresa Cervera

Feu clic per a ampliar

Google Maps contempla els següents transports públics a Catalunya, entre d’altres:

Barcelona i Àrea metropolitana

 • Metro (TMB i FGC) i funiculars de Vallvidrera i Montjuïc.
 • Bus: TMB, AMB (Nitbus inclòs), Tusgsal, Mohn, Bus Nou Barris.
 • Tram.

Ferrocarril

 • Rodalies de Barcelona (inclosa línia de Puigcerdà), operats per Renfe.
 • Serveis Regionals (R11 – R16), operats per Renfe.
 • Rodalies de Tarragona i Girona, operats per Renfe.
 • FGC: Metro del Vallès (S1, S2, S5, S55), R5 (Manresa), R6 (Igualada).
 • FGC: Línia Lleida – Balaguer – Tremp – La Pobla de Segur.
 • Avant.

Autobús

 • Alsa / Alsina Graells (Catalunya Central, Ponent i Pirineus)
 • TransBages (Bages)
 • Eixbus (Girona – Lleida sense passar per Barcelona)
 • Urbà de Vic
 • Manresa Bus
 • Reus transport
 • Transports Públics de Granollers
 • Sagalès (Maresme, Vallès, Costa Brava, Girona)
 • Barcelona Bus

Per viatjar fora de Catalunya

 • Alsa (Bus)
 • AVE
 • Llarga distància (Renfe)
 • Baleària (ferri a Balears).

Per què no trobo la meva línia?

Com hem apuntat, el servei incorpora informacions de diversos operadors (empreses) de transport, i correspon a cadascuna acordar amb Google la cessió actualitzada dels horaris i recorreguts. Sembla que cada cop més empreses es decideixen a facilitar aquestes dades però, òbviament, no hi estan obligades.

A Catalunya fa anys que existeixen títols integrats, però el transport públic es gestiona en règim de concessió a determinades empreses, ja siguin públiques (FGC, TMB…) o privades (Teisa, Sarbús…). A efectes pràctics, això suposa que les dades que ha d’incorporar Google Transit es troben en mans de diferents operadors i/o gestors públics.

D’altra banda, cal esperar que el procés d’indexar les dades pugui trigar un cert temps, ja que en alguns casos s’han de recopilar milers de variables (línies, horaris i recorreguts) d’un mateix operador.

Si no esteu segurs de si la vostra línia s’ha incorporat als itineraris de Google Maps podeu consular aquest llistat amb els operadors disponibles o bé buscar la vostra parada més propera al mapa i prémer-hi a sobre: us apareixerà un requadre amb les línies i properes arribades, si és el cas.

Detall estació Google Maps

Feu clic per a ampliar

Alternatives

Ara per ara, Google Maps és el servei més transversal per cercar itineraris en transport públic a Catalunya. Segurament també és el més fàcil d’usar però, com ja hem vist, la seva base de dades encara no està completa. Per acabar, us deixem amb tres alternatives que resolen algunes d’aquestes mancances.

Mou-te

A favor: Tots els operadors de transport públic de Catalunya.

En contra: Lent, poc intuïtiu, interfície primària i mapa barroer.

És el servei oficial de la Generalitat. Resulta força desconegut però, ara per ara, és l’únic que incorpora informació de tots els operadors. Es pot trobar en versió web i a l’App de la Generalitat. Podem cercar itineraris porta a porta, però la seva interfície és bastant primària, funciona molt lentament i costa accedir al mapa.

Moovit

A favor: Diversitat d’operadors, temps real en algunes línies, detall de mapes OpenStreet, funció ‘viatge’.

En contra: Només útil a Barcelona i rodalies, interfície un xic antiga, càlcul erroni de temps de transbord.

L’App de mobilitat per excel·lència, digne competidor de Google Transit. Gira totalment al voltant del concepte mòbil, i incorpora un cert component lúdic amb la possibilitat d’acumular punts i competir en cada trajecte. Molt útil per a viatges dins o prop de Barcelona, ja que inclou avisos d’altres usuaris i ens informa de la posició exacta dels autobusos de TMB. Disposa d’una ‘opció viatge’ que ens desperta poc abans d’arribar a la nostra parada.

Citymapper

A favor: Disseny agradable, temps real en algunes línies, opció web, trajectes a peu, en bici i taxi, opció ‘trobem-nos aquí’.

En contra: Només útil a Barcelona i rodalies, cerca limitada amb Foursquare.

Una gran App. Amb menys fama que Moovit (o Google Maps), però una interfície agradable i molt intuïtiva. En aquest cas tampoc funciona fora de Barcelona, però per trajectes interns és una delícia: també planifica trajectes a peu o en bici (inclou el Bicing) i us calcula les calories que cremeu!

Foto portada: CC Aleix Cortés

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: