Google vol evitar el llenguatge depenent del gènere en la seva IA

Compartir

No sé a vosaltres, però a mi, quan m’arriba un missatge al Gmail, el sistema de correu electrònic de Google em proposa diverses respostes “precuinades”, seleccionades per una intel·ligència artificial, per tal de donar-me l’oportunitat de respondre amb rapidesa.

Com que m’agrada esplaiar-me en les respostes que dono, normalment deixo de banda aquestes respostes i escric el meu propi text, però agraeixo l’interès de Google en permetre’m estalviar el meu valuós temps.

Respostes automàtiques que la intel·ligència artificial de Google suggereix per a un missatge de correu

Respostes automàtiques que la intel·ligència artificial de Google suggereix per a un missatge de correu

Així és com es presenten les propostes de resposta en el mòbil

Així és com es presenten les propostes de resposta en el mòbil

Ara, i segons informa l’agència Reuters, preocupada amb què l’esment del pronom de gènere en algunes respostes pugui molestar algun dels seus usuaris, Google ha anunciat que està treballant per eliminar les respostes que continguin alguna referència masculina o femenina, com ara ell o ella (him o her, de l’anglès original en què ho publicava Reuters) del seu compositor intel·ligent de respostes, una altra eina semblant a la que he explicat abans, però que el que fa és suggerir els acabaments a les frases que estem escrivint, després d’analitzar el que hem escrit.

On és el problema? Doncs, segons han explicat representants de Google a Reuters, en què la intel·ligència artificial s’equivoqui i es dirigeixi a algú com “ell” quan en realitat és “ella”, o no tingui en compte el gènere fluid o la diversitat de gèneres.

El tema rondava a les oficines de Google des del passat gener, quan Paul Lambert, encarregat de producte de Gmail, va escriure (poso la frase en anglès original) “I am meeting an investor next week” (m’he de trobar amb un inversor la setmana vinent), i el Google li va suggerir la continuació de la frase com “Do you want to meet him?” (El vols conèixer?) quan, en realitat, no era him, sinó her (ella, la vols conèixer).

En comptes d’això, la intel·ligència artificial de Google serà entrenada de manera que busqui i suggereixi respostes genèriques que no incloguin una referència de gènere. Segons Google, un 11% dels missatges processats per Gmail són escrits amb l’ajuda de l’editor amb intel·ligència artificial que suggereix acabaments de frases segons el tros que portem escrit.

Des de Google indiquen que l’eliminació dels pronoms que impliquin un gènere determinat afectarà menys de l’1% de les sentències suggerides pel compositor, i la mesura també afectarà la resta de serveis d’intel·ligència artificial de la companyia, com ara el Smart Reply, que ens dóna les respostes “precuinades” de les que he parlat abans.

Guillem Alsina
Etiquetes: