L’hotel que es mou de manera autònoma i et porta (còmodament) allà on vas

Compartir

Qui més qui menys, tots tenim l’experiència d’haver fet viatges de lleure o de feina en els quals el desplaçament és farragós i, a vegades, implica una espera per la connexió de vols, trens, o diferents mitjans de transport, i fins i tot estades breus en hotels.

Però aquestes molèsties poden tenir els dies comptats si el projecte presentat per l’estudi canadenc de disseny Aprilli Design Studio, que imbrica una habitació d’hotel i un vehicle autònom, té èxit.

El concepte és molt senzill, i parteix de la pregunta: què passa si podem una habitació d’hotel sobre rodes en un vehicle autònom? Doncs que el passatger/hoste té l’oportunitat de traslladar-se entre dos llocs que no tenen connexió directa, aprofitant per gaudir del seu temps d’oci, mirar el paisatge, i/o aprofitar per treballar.

Ara per ara, per exemple, podem anar de Girona a Londres prenent un TGV fins a París i, d’allà, un Eurostars fins al centre de Londres, o bé un vol des de l’aeroport de Girona o el de Barcelona, comptant els transports de l’aeroport a la ciutat tant en origen com en destinació (ja que la gran majoria dels aeroports es troben als afores de les ciutats que visitem, a vegades prou lluny).

Amb l’ATS (Autonomous Suite Travel), aquest trajecte el podríem començar a la porta de casa (el vehicle-hotel ens podria passar a recollir com un taxi) i el podríem acabar a l’aparcament que designéssim per a aquest vehicle (vegeu més endavant), podent fer alguna parada al mig del trajecte (ja que vaig a Londres, aprofito per passar unes hores a París).

Una vista de l'ATS circulant de nit

Una vista de l’ATS circulant de nit

Evidentment, s’han de fer concessions a l’espai, tendint més cap a una “habitació-nínxol” que cap a una suite, però sense renunciar a les coses bàsiques: el disseny disposa de llit (evidentment), dutxa, i infraestructura per a treballar (és de suposar que una taula amb seient, i connectivitat a Internet).

D’altra banda, també donaria als amants de la intimitat, un espai aïllat que, a diferència d’un vagó de tren o de la cabina d’un avió, no haurien de compartir amb ningú.

Aprilli no deixa aquesta plataforma d’allotjament mòbil sobre rodes sola, i l’embolcalla d’una sèrie de serveis i infraestructures per a complementar-la, començant per l’Autonomous Hotel Chain.

Concepte d'hotel per a aquests vehicles autònoms, on s'acoblarien en arribar a destinació

Concepte d’hotel per a aquests vehicles autònoms, on s’acoblarien en arribar a destinació

Això no és res més que una sèrie d’aparcaments en els quals les ATS s’integren, i que ofereixen totes les infraestructures i serveis que ofereix un hotel, i que no es poden oferir sobre la marxa a l’habitació individual: restaurants, bugaderia, sales de reunions, piscina, gimnàs, a més de servei d’habitacions i, naturalment, la recàrrega de les bateries del vehicle (no podíem imaginar un vehicle tan avantguardista sense que anés impulsat per l’energia elèctrica).

En acoblar-se l’ATS, el vehicle constituiria el lobby d’una habitació més gran on podríem tenir un llit de matrimoni (en contraposició a l’individual de l’ATS), una taula més gran, sofàs, i una banyera en comptes de dutxa, entre altres coses, per exemple.

L’Autonomous Hotel Chain constituiria una xarxa d’instal·lacions repartides per tota la geografia, entre les quals podríem anar saltant. Així, podríem organitzar un viatge per anar d’un “hotel” a l’altre i, qui ens hi portaria, seria la mateixa habitació que també ens allotjaria.

L’Autonomous Interface seria la part de programari del projecte, un sistema centralitzat que permetria als hostes demanar o contractar els serveis tant per a les seves habitacions mòbils, com per als hotels que visiti (com, per exemple, sales de reunions a cadascuna de les ciutats), així com adquirir productes, des d’una app als seus smartphones. Aquests serveis i productes els esperarien al seu proper punt d’arribada.

Així podrien ser les infraestructures a l'hotel on s'ancorarien les habitacions mòbils

Així podrien ser les infraestructures a l’hotel on s’ancorarien les habitacions mòbils

Aquest sistema d’habitacions mòbils seria la translació al sector hoteler del concepte d’autocaravana, i podria canviar la percepció i la manera de fer de determinats viatges de feina. Per a l’estudi de disseny que l’ha creat, amb ell ha nascut el concepte Transpitality, una nova paraula en anglès que conjunta Translation (trasllat) i Hospitality (hospitalitat, acolliment), la qual cosa explicita prou bé la seva finalitat.

La flexibilitat horària, eliminar les esperes innecessàries a aeroports i estacions, i la comoditat són els punts essencials que ofereix l’ATS, a més d’una disminució de les despeses del viatge.

Estalvi de despeses calculat amb el sistema ATS

Estalvi de despeses calculat amb el sistema ATS

El nou concepte creat per Aprilli Design Studio ha merescut un guardó Radical Innovation Award 2018, dedicat a distingir conceptes que poden canviar radicalment el sector hoteler.

Un altre concepte semblant, però d’abast molt limitat és el RES (Room Extension Solution), el qual limita un vehicle semblant a la tasca de llançadora entre l’aeroport o estació de tren, i l’hotel. Aquesta llançadora s’afegiria a la infraestructura de l’habitació, donant l’oportunitat a l’hoste de començar a desfer la maleta i, fins i tot, dutxar-se, tot just sortir de l’aeroport i abans d’arribar a l’hotel.

Aquest seria el RES, la llançadora que recull el passatger a l'aeroport o estació de tren, i el porta a l'hotel, on s'integra amb la resta de l'estructura de l'edifici

Aquest seria el RES, la llançadora que recull el passatger a l’aeroport o estació de tren, i el porta a l’hotel, on s’integra amb la resta de l’estructura de l’edifici

Guillem Alsina
Etiquetes: