IKEA ens ensenya com serà la cuina del futur

El concepte de cuina intel·ligent d'IKEA
Compartir

La multinacional sueca s’ha preguntat com serà la cuina del 2025, i aquesta és la resposta.

Una cuina intel·ligent, on hi farem vida domèstica a més de cuinar-hi, amb menys quantitat de menjar emmagatzemat, aquesta és, a grans trets, la fesomia de la cuina del futur.

De disseny senzill, pivotarà al voltant d’una taula central, que no només ens servirà per fer-hi el menjar si no també per fer-hi vida, és a dir, la concepció d’IKEA és que la cuina prendrà part del protagonisme en la vida domèstica que avui tenen el menjador o la sala d’estar; hi menjarem, hi estarem amb la familia, o els nens hi jugaran.

Per això, aquesta taula central disposa, en el concepte de cuina intel·ligent d’IKEA, d’un projector a la part superior, acompanyat per una càmera. Aquest darrer element capta què hi posem a sobre, i a través del projector, hi afegeix imatges relacionades, creant una realitat augmentada al centre de la nostra cuina.

Així, per exemple, quan hi posem uns tomaquets, en reconèixer-los, la taula projecta opcions sobre les receptes que podem fer emprant els tomaquets que hem posat sobre la taula. Un gran avantatge d’això és que les persones que tenim menys traça i menys experiència a la cuina, tenim una ajuda extra que ens pot anar indicant quines passes seguir per cuinar un àpat prou decent.

La realitat augmentada ens ajuda suggerint-nos receptes (Clic per a augmentar)

La realitat augmentada ens ajuda suggerint-nos receptes (Clic per a augmentar)

Però no només reconeix menjar; en unes de les imatges mostrades per IKEA, la taula reconeix un cotxe de joguina i projecta sobre la seva superfície les roderes que deixaria el vehicle si fos de veritat en un terra sorrenc. Sens dubte, aquesta serà una funcionalitat que farà les delícies dels més menuts.

El prototipus de taula intel·ligent d’IKEA també serà capaç d’interactuar amb altres dispositius electrònics, com ara la nostra tauleta tàctil o el smartphone, podent fins i tot carregar-los de manera inalàmbrica quan els situem a sobre de la taula o en una altra superfície preparada ad-hoc.

Fins i tot, i mitjançant una mena de panells d’inducció que passen totalment desapercebuts a simple vista, podrem cuinar-hi el menjar i escalfar-hi coses. És a dir, la taula de la cuina substituirà també els fogons, permetent alliberar una mica d’espai a les nostres atapeïdes cuines per tal d’acostar-nos al concepte cuina-sala d’estar proposat per la companyia sueca.

Per escalfar menjar pre-cuinat no serà, doncs, necessari fer-ho en els fogons i portar-lo després a la taula, podent-ho fer tot des del mateix lloc on mengem.

Vista general de la cuina del futur d'IKEA (clic per a ampliar)

Vista general de la cuina del futur d’IKEA (clic per a ampliar)

Per arribar a aquestes conclusions, el gegant suec del mobiliari s’ha asociat amb l’estudi de disseny IDEO i amb els estudiants de disseny de l’Escola de Disseny Industrial de la Universitat de Lund.

Gràcies als lliuraments mitjançant drones que ens permetran fer-nos portar a casa la comanda al dia (sempre segons la visió d’IKEA), tindrem menys queviures a casa, però aprofitarem aquesta possibilitat que se’ns brinda per a què el que tinguem, sigui de més qualitat.

És, sense cap mena de dubte, una visió poderosa, que ens sedueix com un futur de pel·lícula, però jo em pregunto com podria funcionar el lliurament de comandes per drone en una gran urbs amb milions de persones. Us imagineu la quantitat de petits drones que ens caldran per abastir un sol barri? Si ara ja hi ha polèmica per les llicències necessàries i qüestions sense resoldre en l’àmbit de la seguretat per la possibilitat de muntar drones-bomba, penso que en el futur aquest problema s’agreujarà encara més enlloc de resoldre’s. Particularment, doncs, no veig aquesta part de l’elucubració d’IKEA i els estudiants de la Universitat de Lund.

Una víctima d’aquest plantejament dels drones portant menjar fresc a les nostres llars serà la nevera, que en el prototipus de cuina d’IKEA pràcticament desapareix, esdevenint “residual”, convertint-se en uns calaixos refrigerats que podem trobar a la part de darrere d’un armari obert en el qual s’hi posen utensilis per a cuinar i menjar, i alguns ingredients o cosetes per a picar que ja tenim permanentment a les nostres cuines.

Pel que fa al reciclatge, la cuina IKEA del futur disposa de, per exemple, una sèrie de facilitats que li permeten reciclar els rebuigs orgànics que es trobin a l’aigua que fem servir per a rentar els plats o rentar-nos les mans.

IKEA exhibirà aquest concepte de cuina a la Setmana del Disseny de Milà (Itàlia) i a Internet, on es pot veure en una pàgina web que, a més d’explicar els detalls, funcionament i facilitats que ofereix la cuina del futur, els suecs ens n’expliquen també la gènesi.

El fet de que la cuina guanyi importància en el futur com un lloc de vida habitual em fa arribar a un parell de conclusions: la primera és que potser viurem tan acceleradament, que el fet de guanyar uns preciosos segons menjant allà mateix on cuinem, ens serà vital, y la segona és que potser degut a la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana esdevinguda amb la crisi econòmica, els habitatges s’empetitiran per fer-se més econòmics, i una de les primeres víctimes serà el menjador o la sala d’estar, reduïts visiblement, amb la qual cosa hi farem poc més que veure-hi la televisió o llegir.

Guillem Alsina
Etiquetes: