Impressió 3D per al nou casc de la Guàrdia Suïssa

Compartir

Una llegenda que s’ha demostrat falsa diu que fou el gran artista renaixentista Miquel Àngel qui va dissenyar l’uniforme de la Guàrdia Suïssa, el cos militar d’elit que protegeix el Papa, i que també té funcions cerimonials.

Cal preguntar-se què hauria fet el genial i polifacètic Miquel Àngel amb una impressora 3D, i encara que això malauradament no ho sabrem mai, els integrants de la Guàrdia Suïssa sí que sabran què se sent vestint una peça feta amb una impressora 3D.

El seu uniforme, que data dels anys 20 del segle XX, inclou diversos elements de reminiscències medievals, com ara la cuirassa, els guants i el morrió (casc).

Precisament aquest casc ha estat produït durant aproximadament cinc segles en metall de manera artesanal, però aviat deixarà de ser-ho. No és que s’abandoni la seva producció, sinó que se’n canvia la manera i els materials per aprofitar les possibilitats de les noves tecnologies.

Us imagineu aguantar a ple estiu que us toqui directament al cap mentre porteu posat un casc metàl·lic? Se m’acudeixen moltes maneres de patir, però sens dubte aquesta n’és una.

Ha estat l’enginyer Peter Portmann l’encarregat de renovar el casc de la Guàrdia Suïssa, si bé no gaire en disseny, sí en materials, car ara és fabricat en un PVC especial i pintat amb una pintura a l’aigua.

El seu procés de producció també és revolucionari i trencador amb la tradició: la impressió 3D. I se n’encarrega una empresa suïssa especialitzada en aquest camp, 3D-Prototyp.

Els nous cascs ja estan essent entregats, i les opinions dels usuaris són bones; segons un testimoni citat per la CNN, els nous cascs proporcionen més espai el cap del soldat i la part superior del casc, el que permet un flux d’aire que es veu ajudat per unes obertures que queden amagades a la vista.

S’ha acabat patir calor, ja que a més d’aquest nou flux d’aire, la pintura a l’aigua emprada per donar-los color i que he esmentat abans, és resistent a les radiacions ultraviolades.

Fotografia de portada d’Andreas Walker a Viquipèdia sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: