Intel se centrarà en els ordinadors i dispositius de la IoT

Imatge de la 'die' d'un dels nous Intel Core
Compartir

La companyia, que ha anunciat una reducció de planter que afectarà 12.000 treballadors, llença la tovallola en l’arena dels dispositius mòbils.

Finalment, la poderosa arquitectura x86 no ha pogut amb l’ARM en el terreny dels dispositius mòbils. Malgrat que teòricament la clau del fracàs d’Intel seria el consum de bateria (superior en el cas dels seus xips en comparació als ARM), la realitat és una mica més complicada, incloent-hi tant el suport pel que fa al programari com els preus dels xips.

Davant la manca d’adopció dels seus xips, i amb uns resultats econòmics que no han estat satisfactoris, els capitostos d’Intel han decidit dur a terme una reestructuració que s’endurà pel davant fins a 12.000 llocs de treball, un 11% del seu actual planter, i farà que d’ara endavant se centri en una sèrie de sectors de mercat on és forta o ho pot ser.

El segment més obvi és el dels microxips per a ordinadors, tant en el terreny dels usuaris finals, com per a empreses i servidors. En aquest àmbit, la companyia californiana manté un quasimonopoli, amb poc espai per a la seva competidora directa, AMD, menys encara per a altres fabricants que treballen també amb l’arquitectura x86 com VIA, i un percentatge irrisori per les arquitectures alternatives com l’ARM, que en canvi triomfa en els mòbils.

També centrarà esforços en l’àmbit dels dispositius intel·ligents per a la Internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès), un terreny on encara queda molt per fer i en el que pot triomfar en dispositius que necessitin certa potència de càlcul i estiguin connectats al corrent elèctric, com ara gateways i routers.

Sense deixar aquest mateix terreny, la californiana s’esforçarà també per esdevenir una referència com a fabricant de FPGAs (field-programmable gate array, xips programables pels usuaris o revenedors segons les seves necessitats i les de l’aplicació que estan tractant).

Les comunicacions sense fils de la 5G seran una de les altres àrees en les quals Intel se centrarà a partir d’ara.

Amb un mercat de smartphones i tauletes tàctils en deflació, frenat perquè pràcticament tothom qui podia o volia adoptar un telèfon mòbil intel·ligent ja ho ha fet i el cicle de renovació d’aquests terminals és molt més lent, i amb un mercat en consolidació als mercats en vies de desenvolupament, sembla lògic apostar pel nou format que s’està imposant amb força, el de les tauletes tàctils híbrides.

Aquí sí que Intel té camp per córrer, ja que més que dispositius mòbils, són dispositius informàtics tradicionals amb la possibilitat de convertir-ne puntualment el format per necessitat del moment, i que no acostumen a executar plataformes mòbils com Android, sinó sistemes operatius d’escriptori com Windows 10.

Amb una arquitectura ARM que no és del tot aliena als segments on Intel és forta, si el moviment de la californiana és o no encertat només el temps ho dirà.

Guillem Alsina
Etiquetes: