Italia multa a APPLE i Samsung per l’obsolescència programada

apple-i-samsung
Compartir

 

En la primera decisió al món sobre l’obsolescència programada, l’Autoritat italiana garant de la competència (AGCM) ha imposat sengles multes de 10 i 5 milions d’euros a Apple i Samsung per pràctiques comercials injustes a aquest respecte, segons ha informat l’organisme.
En un comunicat, el Garant assenyala que després de dues complexes recerques s’ha determinat que ambdues companyies “han dut a terme pràctiques comercials injustes per obligar als consumidors a descarregar algunes actualitzacions en els seus telèfons mòbils que van causar greus disfuncions i van reduir significativament el seu funcionament, accelerant així la seva substitució per productes més recents”.

Els dos gegants de la telefonia van violar així els articles 20, 21, 22 i 24 del Codi dels Consumidors “en proposar insistentment la descàrrega d’actualitzacions de programari que els seus aparells no podien suportar correctament, sense informar-los adequadament ni proporcionar-los una forma efectiva de recuperar la plena funcionalitat dels seus aparells”, va agregar el comunicat.

Més sanció a Apple

A Apple se li imposa una sanció més elevada perquè, a més, no va informar correctament als usuaris de la durada de les bateries de liti dels seus telèfons i certs factors que contribueixen a la seva deterioració.

Es detalla que des de setembre de 2016, Apple va suggerir de forma insistent als seus consumidors que havien comprat un iPhone 6 que instal·lessin el nou sistema operatiu iOS 10, optimitzat per al seu següent model, l’iPhone7, sense informar-los de l’alta demanda d’energia i de possibles inconvenients com apagats sobtats.

Després la companyia va treure una nova actualització sense avisar que la seva instal·lació podia reduir la velocitat d’execució i la funcionalitat dels aparells. A més no va oferir cap mesura específica per solucionar aquests problemes.

Sobre Samsung, se l’acusa de realitzar la pràctica il·legal des de maig de 2016, en impulsar als usuaris de models Noti 4 a instal·lar un nou firmware concebut per als models Noti 7, sense informar de les seves conseqüències.

Les dues empreses “han estat sancionades amb la màxima multa a causa de la seva grandària i la gravetat de les seves conductes: Samsung amb 5 milions d’euros i Apple amb 10 milions d’euros“, va assenyalar l’organisme de la competència.

És la primera decisió al món que penalitza l’obsolescència programada, mentre Apple està sent investigada pels tribunals francesos en relació als delictes de “frau” i “ralentització programada” a causa de la manipulació de les bateries en els seus iPhone més antics.

Gemma
Etiquetes: