Ja podeu gaudir d’Android 6.0 en els vostres ordinadors

Compartir

El col·lectiu Android-x86 publica la primera release candidate de Marshmallow per a PCs.

Tot i que no és la primera compilació d’Android 6.0 utilitzable en un PC, si és la primera que ofereix un grau d’estabilitat i funcionalitat prou alt per a considerar-la madura per a la seva publicació en forma de release candidate, el que significa que no està encara preparada per funcionar en màquines de producció, sinó que es dedica a proves.

La importància d’aquesta versió és que el codi font d’Android-x86 serveix de base a altres projectes, com ara Remix OS o Phoenix OS, la missió dels quals és construir un sistema operatiu Android d’escriptori mitjançant l’afegit d’elements com una barra de tasques o un gestor de finestres.

La imatge del sistema es pot descarregar en 32 i 64 bits, en les quals tant el nucli (kernel) com l’espai d’usuari (userspace) són de 32 o de 64 bits respectivament. El nucli Linux ha estat actualitzat a la versió 4.4.12, i el sistema suporta arrencada en dispositius amb UEFI segura i instal·lació a discs UEFI.

També suporta la instal·lació en particions formatades amb ext4, NTFS, o FAT32, i en el cas d’actualitzar un sistema anterior prèviament instal·lat, convertirà el sistema de fitxers ext2 o 3 a ext4.

La compatibilitat d’aplicacions també ha millorat, permetent executar aquelles natives per a arquitectures diferents de la x86/x86-64, com ara arm i arm64 (per fer-ho possible, cal tocar certs paràmetres al tauler de control del sistema).

Val a dir que he provat a descarregar-me la versió de 64, executant-la en dos ordinadors diferents i una màquina virtual del VMware, i que en cap cas me n’he sortit, no arribant més enllà d’una pantalla en negre després de les primeres fases d’arrancada.

No he pogut provar la versió de 32 bits, però si això continua així, em sembla que la versió de referència per al projecte Android-x86 continuarà essent la 4.4, la més estable, que ha comptat amb més release candidate (cinc en total) i que inclou els serveis de Google i la Google Play en el seu programari, simplificant-ne l’ús.

Guillem Alsina
Etiquetes: