Jolla llença un crit d’auxili

Compartir

L’empresa finlandesa es disculpa pels retards en el seu tablet i ho justifica pels problemes econòmics que està patint.

Després de llegir la carta oberta que Jolla adreça als seus usuaris i seguidors, la impressió que m’ha quedat és que el projecte està acabat; és molt d’agraïr la sinceritat mostrada pels responsables de la marca finlandesa que volia recollir una part de l’herència finlandesa (basant-se en el sistema operatiu MeeGo), però si jo fos un inversor o fins i tot un consumidor que pot considerar comprar un dels seus dispositius, en fugiria com un posseït.

Jolla pateix problemes de caire financer, dels quals se n’excusa i, fins i tot, passa comptes sobre a què ha destinat el pressupost i per on venen les pèrdues. Com he dit, una mostra de sinceritat admirable.

Però és que la finlandesa parteix d’una situació complicada per a reeixir, amb un mercat dominat per Android i al qual amb prou feines li han pogut clavar queixalada potències com BlackBerry i Microsoft, tot i tenir propostes de programari i maquinari molt atractives.

Aquest fet no ha atret els fabricants i, per això, Jolla ha hagut de recòrrer a l’aventura de llançar al mercat els seus propis dispositius, una via molt arriscada, ja que de fracassar tanca totes les possibles portes a un enteniment amb terceres parts, que el missatge que captaran és que la plataforma de programari no agrada. I això és el que ha acabat passant.

Sincerament, m’agrada el Jolla OS i el smartphone i tablet que l’empren, ambdós fabricats per la pròpia companyia. Són dispositius molt ràpids i eficaços, i el sistema funciona molt fluïd en ells. La possibilitat d’executar apps d’Android amplia la seva base de programari. Però totes aquestes característiques són molt difícils d’explicar a un profà en matèria tecnològica, que només veu que “allò no és Android“.

Per si no fos poc, els problemes econòmics afecten a la possibilitat de construir nous dispositius, pel que si mirem les especificacions del terminal de Jolla, veurem que aquest ja s’ha quedat antiquat en molts aspectes.

En resum, doncs, crec que Jolla s’ha ficat en un cercle viciós del qual dificilment en podrà sortir (jo crec que no ho aconseguirà), ja que els altres fabricants no aposten per la plataforma, i els consumidors tampoc.

El desenllaç es pot produïr abans de final d’any, doncs aquest mes de desembre Jolla tindrà una nova ronda de finançament. Si no aconsegueixen el capital necessari per sobreviure, Jolla passarà a formar part de la llista de plataformes i empreses que s’han quedat en el camí i, si aconsegueix passar satisfactòriament aquesta ronda, quin futur té al seu davant? Arrossegar-se un any més en el mercat sense vendre res?

Guillem Alsina
Etiquetes: