Jolla se salva… de moment

Jolla Tablet
Compartir

La companyia aconsegueix finalitzar amb èxit una nova ronda de finançament, però el seu futur al mercat continua sense ser clar.

Contrastant amb la situació d’emergència que la mateixa companyia havia comunicat públicament ara fa prop d’un mes, aquest passat divendres Jolla va anunciar que havia aconseguit completar reeixidament la seva ronda C de finançament.

Això vol dir que l’empresa finlandesa que va recollir l’herència de la plataforma MeeGo de Nokia i molts dels treballadors d’aquesta darrera que van ser acomiadats quan la va absorbir Microsoft, i ho va transformar en el Sailfish OS, un terminal i un tablet, té prou diners per continuar amb la seva activitat.

Això és especialment esperançador per a aquells que van adquirir una de les tauletes tàctils de la companyia, ja que mercès a aquesta injecció de capital se’n podrà completar la fabricació i lliurar-les als seus propietaris.

Juntament amb l’anunci de l’èxit de la nova ronda de finançament, Jolla també ha indicat que està negociant nous acords de llicència de la seva plataforma, però sense esmentar cap fabricant en concret ni proporcionar més indicis al respecte tret d’esmentar “l’interès” que la industria té per una plataforma alternativa a les que actualment dominen el mercat.

Tot i l’anunci, la situació de Jolla no és precisament còmoda en el mercat; ha de lluitar principalment contra Android, un gegant que li està tallant l’oxigen tant al Windows de Microsoft com al BlacBerry OS, i Jolla no té ni el potencial ni la història d’aquests dos contendents, ja prou importants per ella mateixos.

¿Quin fabricant voldria implantar un sistema operatiu en els seus productes que no té ni una base d’usuaris ni unes perspectives de futur clares? A banda que els prèviament existents no acaben de quallar, una alternativa com Tizen que tenia a darrera una empresa de la mida de Samsung ha estat abandonada abans fins i tot de sortir al mercat.

La compatibilitat amb Android tampoc hi ajuda perquè, si bé augmenta la base de programari disponible per a aquest sistema, qui voldria una altra plataforma compatible amb, quan pot tenir l’original?

L’esperança de Sailfish OS se situa ara a països del conjunt anomenat BRICS, com Russia, Brasil o la Xina, als quals si els pot interessar trobar plataformes alternatives a les establertes, en mans d’empreses nord-americanes, i amb mercats molt grans que s’estan consolidant a marxes forçades.

L’únic handicap que encara li queda per superar en aquests països és que les autoritats poden optar per ajudar a fabricants locals amb plataformes fetes a casa mateix, el que deixaria fora de joc un sistema que vé de les gèlides terres finlandeses.

Guillem Alsina
Etiquetes: