Josep Maria Monti: “blockchain és un nou paradigma, és governança”

Compartir

Amb en Josep Maria Monti (cofundador i CEO d’ATry) ens vam conèixer durant el darrer Gartner Symposium. Bé, conèixer, conèixer, el que es diu conèixer però de la manera “moderna”, és a dir, via Twitter. Encara no ens hem vist mai en persona.

Ell em va comentar alguns tuits, vam tenir un canvi d’impressions sobre intel·ligència artificial, blockchain i les possibilitats de canvi social que aporten aquestes i altres tecnologies.

A mi em quedaven dubtes, més després del que s’havia dit al simposi d’una de les consultores més influents del món en el sector tecnològic, així que vaig decidir ampliar el meu camp de visió entrevistant en Josep Maria.

Com que ambdós ho teníem difícil per coincidir (jo no sempre puc baixar a Barcelona i ell és una persona bastant atrafegada), hem aprofitat una altra eina tecnològica (el correu electrònic) per realitzar aquesta entrevista.

Sentim molt a parlar de blockchain darrerament, però potser no tenim prou clar el concepte, tu com el defineixes?

Si em preguntes tècnicament, doncs principalment és com una base de dades que està replicada en molts ordinadors arreu del món sincronitzats. El que les fa diferents és que al darrere de cada blockchain hi ha un protocol de consens que estableix com s’han d’emmagatzemar els blocs, o grup de nous registres, en aquesta base de dades.

Es diu cadena de bloc perquè cada bloc de registres està enllaçat amb l’anterior bloc, de tal manera que si algú intenta modificar la base de dades, la resta dels ordinadors no ho aprovarien, tret que aquest “atac” fos al 51% de la xarxa, quelcom gairebé impossible.

Però, en definitiva, a mi m’agrada definir-ho més conceptualment de tal manera que si Internet va ser connectivitat, blockchain és governança. Una nova capa que representarà un nou paradigma en la Internet tal com la coneixem.

També hem sentit molts cops que és una tecnologia que permet “democratitzar” moltes coses. Per què? Què és el que pot democratitzar? i fins a quin punt? No fa certa por això? (a qui ja sabem, és clar)

Doncs perquè com en tot que té un funcionament autònom, es diu que funciona de manera descentralitzada, un dels grans trets que permetrà la democratització de la nova economia.

Imaginat un Uber o un AirBnB que es desenvolupi a la blockchain. A l’estar distribuït no hi haurà al darrere cap start-up explotant el negoci. Aleshores, aquest funcionament peer-to-peer (d’igual a igual), no es podrà prohibir i l’economia col·laborativa empoderarà als ciutadans.

Però igualment, no continuarem necessitant intermediaris? Algú ha de posar la tecnologia que permeti mantenir la cadena de blockchain a Internet. Aquests seran els nous intermediaris?

Intermediaris com ara els coneixem no. Hi ha els programadors que ho desenvolupen i mantenen, i que obtenen els fons inicials per fer-ho via una mena de crowdsourcing. I després els qui aporten el seu ordinador per mantenir la xarxa, els qui es coneixen com a “miners”, i que guanyen diners en proporció a la capacitat de càlcul que aportin per a “minar”.

Els socis d'ATry, amb en Josep Maria a l'esquerra fent la foto amb la càmera de selfies del seu mòbil. Bernd a la dreta i Juan a l'esquerra

Els socis d’ATry, amb en Josep Maria a l’esquerra fent la foto amb la càmera de selfies del seu mòbil. Bernd a la dreta i Juan a l’esquerra

Però de tota manera, no tot té sentit implementar-ho a la blockchain, així que altres negocis o projectes seguiran sent més òptims en el núvol, tal com es fa actualment.

Cal pensar que en els contractes intel·ligents -basats en la tecnologia blockchain- seguiran necessitant la intermediació d’un notari o figura equivalent, no és així?

Sí, efectivament; els smart-contracts són tota una altra revolució. Els notaris, entre d’altres, s’hauran d’especialitzar a fer els contractes digitals i auditar-los. Però certament s’han de posar les piles, és un sector que es quedarà obsolet i se’ls acabarà la moma.

He sentit que el blockchain és la tecnologia més segura existent actualment, que no s’ha pogut trencar encara mai la seguretat de la cadena…

Com et comentava abans, s’ha de fer un “atac” al 51% de la xarxa. Ara per ara no s’ha donat perquè la capacitat de computació i energia elèctrica que es necessita per dur-ho a terme ho fa gairebé impossible.

Passem, si et sembla bé, a parlar una mica de tu i de la teva empresa. D’on et ve aquest interès pel blockchain?

Doncs el meu tarannà emprenedor em va portar al blockchain. Buscava una solució per descentralitzar una aplicació d’alertes, no dependre de les autoritats, i una empresa universitària em va obrir a tot aquest món. Com que jo vinc del món de l’esport, concretament del rugbi, doncs a ATry he pogut fusionar les meves dues passions.

Precisament, a ATry treballeu en el món de l’esport, amb l’objectiu de descentralitzar-lo, donar el poder als socis dels clubs. No creus que esteu entrant en un terreny on els interessos creats són massa grans per a permetre’n una democratització?

El canvi de paradigma no serà de la nit al dia. Sobretot en el futbol. De la mateixa manera que el VAR ha trigat a ser implementat, en el rugbi fa més de 20 anys que s’utilitza, certament no voldran cedir tot el poder als socis. Però sí que començaran a entrar si poden obtenir ingressos que actualment no tenen.

Tots els clubs busquen fórmules per trobar vies de finançament. Però com en tot, si no dónes res de nou a canvi, no trobaràs tampoc nou finançament. I una de les coses que no s’han cedit és empoderar de debò als socis i que tinguin poder de decisió.

I com ho feu? Com empodereu els usuaris?

Doncs per exemple que puguin votar com gestionar els pressupostos, si s’ha de fitxar més o menys, decidir fer un estadi nou, la samarreta, etc.

Pot sonar a ciència-ficció però abans de desaparèixer, com gairebé ha estat el cas del Reus, cada cop caldrà delegar més el poder en els socis i fans per a la mateixa subsistència.

El vostre projecte inclou l’ús d’una mena de criptomoneda. Quin ús té dins d’aquesta plataforma?

No és necessari, però amb una cripto pròpia, o token, es pot aconseguir que la gent l’utilitzi per a tot allò que el club vulgui; comprar a la botiga, a la restauració de l’estadi, en els abonaments, etc. D’aquesta manera el club genera una economia pròpia que li reportarà molts més beneficis que amb l’Euro.

Pots explicar-nos algun cas d’èxit d’algun club que ja hagi decidit implantar la vostra solució?

A diferència d’alguns clubs que ja han anunciat la seva criptomoneda, gairebé només com a mitjà de finançament, nosaltres ens estem centrant a crear tot un nou ecosistema amb tots els clubs. Una mena de FIFA dels clubs crypto. Estem en un moment fundacional i no puc anunciar encara gaire més.

A casa nostra hi ha algun club gran interessat en la vostra solució? Barça? Madrid?

Sí, i tant. Hem parlat amb ells i sabem que estan interessats. De fet tenen un projecte per fer alguna cosa immediata en blockchain. Una bona notícia!

A banda d’ATry, tens algun altre projecte empresarial en marxa?

En esports hi ha diversos clubs que ja han anunciat iniciatives conjuntes amb empreses de blockchain, però com et comentava gairebé totes se centren en la moneda dels clubs. Nosaltres apostem per la fan experience, el sant grial de tots els clubs, amb blockchain i més tecnologies.

Moltes mercès Josep Maria

A vosaltres. Seguirem empoderant a la gent per fer d’aquest un món millor.

Guillem Alsina
Etiquetes: