La 5G busca treure el cap al Mobile World Congress

Fotografia de Graeme Maclean a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Quan encara no hem acabat de païr la 4G, la següent generació de connectivitat mòbil serà una de les protagonistes en segon pla del congrés de Barcelona. En quin punt del seu desenvolupament es troba?

Nokia Networks ja ho avisa en la seva convocatòria a la premsa, quan parla sobre les solucions 5G que demostrarà en el seu estand: “la 5G està en fase de recerca d’exploració/pre-estandardització. Serà comercialitzada a partir del 2020”.

La Unió Europea hi està invertint esforços, amb la voluntat de tornar a posar-se al capdavant de l’estandardització com ja ho va fer amb el GSM, i per això ha aplegat el bo i millor de la industria de les telecomunicacions del vell continent en la iniciativa público-privada 5G-PPP.

Entre les empreses que en formen part, les operadores Telefónica, Portugal Telecom, Orange o Deutsche Telekom, les fabricants d’infraestructures Nokia Networks, Alcatel-Lucent, o NEC Europe, així com moltes altres empreses més o menys vinculades amb la industria de la mobilitat i la connexió a Internet.

La roda de premsa que aquesta entitat celebrarà al Mobile World Congress servirà per presentar un white paper sobre l’evolució i estat actual de la investigació en les tecnologies que han de constituir la propera generació de connectivitat en mobilitat, que seran demostrades -tal i com indica Nokia- en fase de proves en alguns dels estands de les companyies involucrades.

Probablement, poc més que vagues definicions i tecnologies en bolquers que podran constituir o no finalment la 5G podrem veure en el Mobile World Congress, malgrat que l’especificació va fent camí, lentament, als laboratoris d’R+D de les companyies implicades.

Encara ens queda molt per veure la cinquena generació en acció, tot just quan a nivell de consumidors encara estem paint una quarta generació que, si ens hi fixem bé, tampoc fa tant que tenim aquí i que encara no està present a tot arreu.

El govern de la Unió Europea s’està esforçant en demostrar la seva puixança en aquest aspecte, i el congrés de tecnologies mòbils de Barcelona serà l’escenari perfecte per presentar al món aquesta potència que diu i vol tenir en matèria tecnològica.

D’altra banda, es necessita la 5G? La Internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès) se’ns ve a sobre a un ritme rapidíssim, el que significa que aviat hi començarà a haver milions d’objectes connectats que abans no hi eren. Tecnologies com l’IPv6 hauran de ser desplegades a marxes forçades si no volem fer curt de recursos per a què tals dispositius es puguin connectar i complir amb els seus objectius. Sensors per a places d’aparcament, de nivell de la brossa en els contenidors o d’altra mena, necessitaran una veritable autopista de la informació per poder accedir a la Xarxa i a enviar les dades que recullin als servidors, si no volen crear un veritable embús en els sistemes.

És aquí on entra en joc la 5G, proporcionant aquesta “autopista” per la qual hauran de passar les dades generades per les smart cities de forma ordenada si es vol donar servei a tots els invents que ens depari aquesta era de la informació i el paradigma de la IoT.

Imatge de portada de Graeme Maclean a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: