La BBC promou les vocacions tecnològiques a la Gran Bretanya

Compartir

Amb la col·laboració de fins a 28 empreses i institucions, la corporació pública de la radio i la televisió britànica distribuirà un milió de plaques de desenvolupament a estudiants d’11 i 12 anys.

A la Gran Bretanya li manquen professionals TIC, i li continuaran mancant si ningú no hi posa remei. I en aquest punt és on la BBC surt al rescat.

I hom, acostumat a les actituds d’altres latituds, pensa “com és que la corporació pública de radio i televisió vol fomentar les vocacions tecnològiques?” doncs perquè la BBC, a la Gran Bretanya, és més que una simple emissora de ràdio o televisió, és un pilar de la societat que toca diferents tecles. I tampoc és la primera vegada que emprèn una acció per fomentar les vocacions tecnològiques al país.

Ja als anys 80, la mítica institució va llançar el projecte BBC Micro, consistent en un microordinador de 8 bits fabricat per la companyia britànica Acorn Computers que es va estendre per les escoles de tot el país. De ben segur que molts futurs informàtics van veure néixer les seves vocacions davant del teclat d’aquest ordinador. El que em porta a preguntar-me per què, si va ser tan reeixit el projecte, a dia d’avui falten vocacions TIC a la Gran Bretanya, malgrat que és cert que pel mig d’aquests dos moments hi manca tota una generació que potser no ha gaudit d’un incentiu semblant.

El cas és que la BBC vol mirar de repetir l’èxit, i per això ha llançat el projecte BBC micro:bit, una placa de desenvolupament semblant a la Raspberry Pi però una mica més petita i senzilla, i que repartirà a fins a un milió d’escolars d’edats compreses entre els 11 i els 12 anys.

En aquesta aventura, la corporació pública de radio i televisió britànica compta amb el suport d’empreses de la talla d’ARM, Samsung, Freescale, Microsoft, centres educatius com la Universitat de Lancaster, o entitats com Technology Will Save Us. En total, i comptant la mateixa BBC, 29 entitats diferents, malgrat que en el serigrafiat de la placa només hi consta el logotip de la cadena pública britànica.

La petita placa BBC micro:bit es controla des d’un ordinador mitjançant un programari que es pot descarregar lliurement des de la web, i ofereix dos botons programables, fins a 25 LEDs de color vermell programables individualment, 3 E/S analògiques i digitals, acceleròmetre i brúixola, un connector per a bateria, un connector micro-USB, i una CPU ARM Cortex M0 de 32 bits que inclou BLE (Bluetooth Low Energy), amb la seva corresponent antena a la placa.

Tot i que inicialment el programa està destinat només a la Gran Bretanya, la BBC ja ha mostrat la seva predisposició per a internacionalitzar-lo, és de suposar que si troba governs interessats i socis locals que l’ajudin en l’aventura en un altre país.

Guillem Alsina
Etiquetes: