La Comissió Europea presenta “STARTS” al Sónar+D

Compartir

STARTS (Science & Technology & Arts) vol buscar eines per involucrar a tota la societat en el procés d’innovació.

STARTS a Sónar+D proposa diversos formats d’experimentació i divulgació científica basats en la participació col·lectiva i la producció de coneixement a partir de la col·laboració entre investigadors, artistes i el públic en general. Durant aquests dies s’ha mostrat al Sónar+D una sèrie de projectes en torn de la ciència oberta i les tecnologies digitals que integren la producció artística amb la investigació i que han estat desenvolupats i finançats en el marc d’Horizon2020.

Un dels projectes que forma part de STARTS és BitBrain, que durant el dia d’avui ha fet una sessió que ha mesclat música i neurotecnologia. Utilitzant les últimes tècniques i eines de descodificació de senyals cerebrals i monitoratge biomètric, s’ha pogut veure com s’il·luminen diferents zones del cervell del Dj Chelis durant la sessió. En un monitor es veien quines parts del cervell estaven treballant en cada moment. Recíprocament, també es s’han col·locat sensors a sis persones del públic, que també estaven monitorades, de manera que el creador i la resta dels presents han pogut inspirar-se al veure d’una altra manera les respostes emocionals de cada moment. Una experiència on la música i la ciència s’han presentat conjuntament.

CH8KpaJWgAAfTDk

Per altra banda, dins el programa STARTS hi ha altres projectes que es poden veure al Sónar+D com:

DANCE, és un projecte que realitza una sèrie de demostracions de la seva investigació sobre el comportament humà a través de la dansa. El músic Pablo Palacio interpretarà musicalment els moviments de la ballarina Sandra Ribes, que seran capturats mitjançant una Kinect. Utilitzant el software desenvolupat pel projecte s’analitzaran en temps real, propietats de la dansa com l’equilibri, la fluïdesa o la brusquedat de moviments per convertir-los en so i musicar-los, eixamplant l’expressivitat de la dansa més enllà del moviment.

Citclops és un dels projectes europeus de monitoratge mediambiental ciutadana. Consisteix en una sèrie d’equips automàtics instal·lats en algunes boies del mar Mediterrani que recullen dades sobre la qualitat de l’aigua. Al MarketLab s’envien dades sobre els canvis de llum en la columna d’aigua, que es mesuren a través de les boies, amb l’eina Kduino desenvolupada pel CSIC. Aquestes dades són monitorades i sonificades al MarketLab.

Kampal, aplicació online que permet visualitzar en temps real l’activitat dels investigadors de la Universitat de Saragossa a través de les seves publicacions i projectes. Kampal monitoritza en temps real l’impacte a Twitter dels diferents músics i agents presents tant a Sónar com a Sónar+D, permetent analitzar comunitats i tendències entre el públic i els artistes.

Libelium, empresa especialitzada en el desenvolupament de kits open-source per a l’anàlisi mediambiental i plataformes de sensors per a l’ Internet of Things, presenta tres casos d’èxit basats en l’adquisició de dades mediambientals a través de kits realitzats amb Arduino, com el kit “Smart Santander”, que funciona en aquesta ciutat per a monitorar places de pàrquing buides; el “Radiation Sensor Board”, creat per a mesurar els nivells de radiació nuclear en el desastre de Fukushima; i finalment l’ArduSat, el primer satèl·lit open source que funciona amb Arduino, que fa un monitoratge dels nivells de radiació de l’espai exterior, tempestes solars i altres fenòmens.

Socientize és un projecte de ciència ciutadana que té com a objectiu crear un espai comú per a investigadors, proveïdors de recursos i ciutadans. El projecte es presenta amb Ciencia Remix d’Etopia, un laboratori de ciència ciutadana compost per ordinadors i tablets equipats amb el software necessari per a què el públic pugui contribuir en projectes d’investigació reals: Els projectes inclosos són: Music Collective Experiment, on els visitants participen en una composició musical col·lectiva; Mind Paths, un joc per a crear mapes semàntics participatius; i Open Curiosity, un vehícle open-source inspirat en el Curiosity Rover de la NASA i controlat per Arduino. El Curiosity Rover és un vehícle creat per explorar la superficie de Mart.

OpenDigitalSicence és una iniciativa europea que té com a missió obrir la ciència i els seus resultats a la ciutadania, per a què aquesta participi, faci servir i es beneficií de l’ús de les tecnologies digitals. En un procés d’anticipació i visionat futurista basat en les dades obtingudes pel projecte, investigadors d’Eutema, Zentrum für Soziale Innovation i de la Universitat de Saragossa, juntament amb artistes convidats, realitzen les seves formulacions a la vista del públic assistent, que poden veure en el mateix MarketLab el modus operandi descontextualitzat.

DIY Bioacademy: Taller de biotecnologia
Els microorganismes són capaços de produir l’espectre de color complet. Els bacteris presents en l’entorn i en el mateix cos humà, poden utilitzar-se com a pigment natural per substituir al sintètic, reduint la contaminació de tinta. L’enorme proliferació de bacteris fa que la biotinta es presenti com una alternativa a la tinta industrial. Aquest és un clar exemple de com la ciència i l’art poden actuar conjuntament. L’Open Wetlab de la Waag Society d’Amsterdam presenta un taller en què es mostra com crear bio tinta medicinal, i on els participants poden realitzar les seves pròpies obres de bioart.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: