La convergència d’Ubuntu començarà a ser avaluada en un mes

Compartir

El Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition no pot escalar la seva interfície d’usuari a un escriptori de PC convencional quan se’l connecta a un monitor extern, un teclat i un ratolí, una funcionalitat que Canonical començarà a avaluar en, aproximadament, un mes.

Abans que Microsoft sorprengués -agradablemente- tothom amb la convergència de plataformes sota un mateix sistema operatiu amb Windows 10, Canonical ja estava treballant en aquest mateix concepte, amb la diferència que la companyia de Redmond té tota la indústria al seu darrere, mentre que els nois de Mark Shuttleworth s’han espavilar com poden entre els fabricants de dispositius, als quals els costa apostar per alguna cosa que no sigui Windows en els ordinadors i Android en els terminals.

La idea de Canonical és senzilla: quan connectes el teu smartphone o tablet amb Ubuntu Touch a una pantalla, teclat i ratolí externs, la interfície d’usuari es “converteix” en la mateixa que aquest sistema operatiu mostra en un PC:

A l'esquerra, la interfície d'Ubuntu en un smartphone. A la dreta, en un escriptori de sobretaula. En connectar el telèfon intel·ligent o tablet a un monitor, teclat i ratolí extern, al monitor hi haurem de veure el que tenim a la dreta (clic per a ampliar)

A l’esquerra, la interfície d’Ubuntu en un smartphone. A la dreta, en un escriptori de sobretaula. En connectar el telèfon intel·ligent o tablet a un monitor, teclat i ratolí extern, al monitor hi haurem de veure el que tenim a la dreta (clic per a ampliar)

Aquest conjunt de perifèrics pot ser una dock station o bé una pantalla solta i un conjunt de teclat i ratolí sense fils. En el cas d’un tablet, amb l’últim (el teclat i el ratolí) connectats, ja n’hi ha prou per a què la interfície muti i es converteixi en un escriptori “tradicional”.

Segons m’ha comentat un dels tècnics de Canonical (el nom del qual prefereixo no revelar), el codi font que permet aquesta funcionalitat està pràcticament acabat, i d’aquí a un mes (data aproximada) començarà a ser avaluat per a la seva introducció en una futura actualització del sistema.

No hi ha una data prevista per a la publicació d’aquesta actualització, tot i que en la conversa mantinguda hem acabat concloent que un termini d’entre dos i tres mesos a comptar a partir d’ara, és un termini raonable.

Primeres impressions

A l’estand d’Ubuntu al Mobile World Congress m’han ensenyat la funcionalitat de reescalat de l’escriptori en un parell de tauletes, una Nexus 7 amb processador ARM, i una Acer amb processador Intel.

A nivell de rendiment no hi ha color, i la tauleta amb el processador Intel ha executat davant meu el full de càlcul del paquet LibreOffice amb la mateixa rapidesa que en la versió de sobretaula d’Ubuntu o en Windows.

A la Nexus 7, en canvi, amb la lentitud de l’execució, el treballar amb un programari amb tanta demanda per al maquinari com és la suite ofimàtica lliure, sembla més una solució per fer quelcom puntual en un moment determinat que no pas com a substitut del portàtil convencional.

Suposo que la diferència està en la potència de càlcul dels processadors d’arquitectura ARM per una banda (tot i ser un quàdruple nucli) i Intel per l’altra.

Guillem Alsina
Etiquetes: