La propera innovació s’ha de trobar a la bateria

Imatge de Paul Hudson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Dubto que les grans innovacions en maquinari de smartphones siguin possibles fins d’aquí a força temps, tret de la bateria. I Apple és la més ben posicionada per dur-la endavant.

Pantalles amb una altíssima resolució, processadors potentíssims de diversos nuclis que tenen poc a envejar als que equipen els ordinadors portàtils o de sobretaula, busos i sistema operatiu de 64 bits i diversos “gigues” de memòria RAM. Sembla que tot o gairebé tot estigui inventat per als nostres smartphones, i que ja no necessitem gaire més per executar les apps.

La innovació no es podrà aturar mai, però em dóna la sensació que estem arribant a un punt i seguit, un moment en el què més píxels a la pantalla, més cores al processador i més gigues de memòria RAM no aporten una gran sensació de millora a l’usuari. És útil per dotar de maquinari més potent als terminals de gamma baixa, però no passa d’aquí.

Hi ha, però, una peça del maquinari de la qual els usuaris encara se’n queixen i a la qual no se li ha trobat un substitut o una millora que sigui realment tangible: la bateria.

Molts sou aquells qui us queixeu de que la durada de la bateria no us arriba ni a un sol dia i, en tot cas, a vegades no la podeu estirar gaire més o heu de vigilar com treballeu amb el telèfon.

S’han trobat algunes solucions, com ara la inclusió de bateries de gran capacitat (de 3.000 mAh en amunt) en els terminals flagship de les principals marques a costa d’engrandir-ne la mida, o solucions per programari d’estalvi d’energia que el que fan és “congelar” els processos que corren en segon pla, de manera que aquests no gastin.

Jo mateix tinc ambdues solucions en el meu terminal, i encara que el recarrego cada nit per comoditat, podria passar-me dos dies sense fer-ho i patir molt poc per si arribo al final del segon dia amb o sense bateria. Però estic entre la minoria dels qui ho podem dir.

La veritable innovació arribarà el dia en què la bateria d’un terminal amb processador de doble nucli, pantalla de quatre polzades i un o dos “gigues” de RAM com a molt, pugui aguantar una setmana sencera amb jornades de treball intensiu, sense pràcticament apagar-lo, i més encara si es tracta d’un terminal amb pantalla de cinc o més polzades i, per tant, amb espai per encabir-hi una bateria més gran.

Apple, la més ben posicionada per dur endavant una innovació d’aquest calibre

A banda de que la companyia de la poma és tradicionalment la més desacomplexada a l’hora d’introduïr noves tecnologies en els seus dispositius que per a la resta dels fabricants tenen molt futur al seu davant, però que no volen ser els primers en apostar-hi per si les mosques, és també la que menys s’hi juga. M’explico.

Sota la batuta de Steve Jobs, la marca de Cupertino fou la primera en abraçar l’USB o a despendre’s de les disqueteres, decisions fortament criticades per algunes veus en el moment, però que a la llarga s’han demostrat dignes d’un visionari. Apple ho porta en el seu ADN, i em resisteixo a creure que aquest es va diluir amb el decés de Steve Jobs.

Per altra banda, la marca de la poma és líder del mercat amb l’iPhone, i ha demostrat que un petit escàndol com l’”antennagate” de l’iPhone 4 no pot tacar la seva reputació. Què passaria si un nou tipus de bateria a l’iPhone 7 (perquè molt em temo que per al 6 ja no hi som a temps si no és que a Cupertino se m’han avançat) no donés tant de resultat com l’esperat o tingués un índex lleugerament més gran de fallades per als usuaris? Res, se’n parlaria molt als diaris durant un temps i després passaria a formar part de l’anecdotari de la casa, que continuaria amb la mateixa reputació de ferro que té ara.

Apple tampoc fabrica carregadors portàtils de bateries -encara que si en comercialitza de terceres parts a través de les seves store oficials-, pel que no seria una pèrdua per al seu negoci. Altres fabricants alimenten una petita part dels seus guanys amb la venda de carregadors i segones bateries.

Confio en Apple per tot el que he explicat i perquè la introducció d’una tecnologia revolucionària que fes durar la bateria una setmana o més, li permetria conquerir una gran quota de mercat i endur-se’n un bon tros del pastís que, fins ara, li han estat traient Samsung i la resta dels fabricants basats en Android.

Quina tecnologia s’hauria d’emprar? Aquí molt em temo que ja no us puc respondre; és un tema en el que no hi entenc o, en qualsevol cas, he sentit veus sobre bateries d’etanol i poca cosa més, insuficient per aconsellar.

Imatge que il·lustra aquest article de Paul Hudson a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: