La Raspberry Pi fa el salt als 64 bits

Compartir

Igual en forma a les versions anteriors, ofereix 10 vegades més potència que la versió original de la Raspberry Pi.

Aquest dilluns dia 29 s’han complert quatre anys d’ençà que es va posar a la venda la primera Raspberry Pi, una placa per a desenvolupadors que, malgrat l’escassa potència del seu maquinari, ha revolucionat i dinamitzat l’àmbit dels makers, democratitzant el desenvolupament de solucions que combinen maquinari i programari.

Vuit milions d’unitats venudes a 35 dòlars la peça després, amb dues generacions de la seva placa estrella i una versió de molt baix cost (la Raspberry Pi Zero de 5 dòlars), ara la iniciativa presenta la tercera generació, la Raspberry Pi 3 model B.

Amb aquesta nova placa, la popular “Raspby” fa el salt als 64 bits de la mà d’un microprocessador ARM Cortex-A53 de quàdruple nucli funcionant a 1,2 GHz i que, segons fonts de la mateixa Raspberry, multiplica per 10 la potència de la placa original, de 32 bits. Aquesta CPU ha estat fabricada per Broadcom, sota la denominació BCM2837.

De l’apartat gràfic se n’encarrega una GPU Broadcom VideoCore IV, acompanyant a aquest processador i l’apartat gràfic una memòria d’1 GB de tipus LPDDR2 funcionant a 900 MHz.

Les comunicacions sense fils venen equipades amb Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 4.1 clàssic i BLE (Bluetooth Low Energy), incloent també un port Ethernet per a connexions de cable. Quatre ports USB, un port HDMI, un jack d’àudio i vídeo compost de 3,5 mm, i un slot per tarja microSD, completen la dotació de ports que presenta aquesta nova Raspberry Pi 3.

Per a personalitzar la placa segons les necessitats de l’aplicació a cobrir disposem d’un port GPIO de 40 pins, interfície CSI per a càmera, interfície DSI de pantalla.

El format de la placa, és a dir, la disposició dels diversos elements que conté, és el mateix que les anteriors versions, pel que elements com la carcassa oficial o totes les carcasses desenvolupades fins ara, són plenament compatibles amb aquest nou desenvolupament.

Guillem Alsina
Etiquetes: