La reeixida revàlida de Tim Cook

Tim Cook davant del públic del Flint Center ahir presentant les novetats d'Apple. Ha superat el seu examen particular
Compartir

Si encara avui quedava algú que dubtés que l’Apple dirigida per aquest home podia ser tan innovadora com la d’en Jobs, crec que ahir Cook li va donar arguments de sobres per demostrar que així és.

Ahir al matí hora de Cupertino, Tim Cook (CEO d’Apple) va aprovar l’examen “pot funcionar Apple sense Jobs?” en presentar l’iPhone 6 (se suposa que el primer exemplar de smartphone d’Apple en el qual el fundador no hi ha intervingut en cap aspecte) i l’Apple Watch, essent aquest darrer el primer producte d’una nova categoria llançat sota la batuta de Cook.

Depenent del que hagués presentat la companyia de la poma, avui estaríem parlant més dels grans problemes que va tenir el streaming durant l’emissió de l’acte (i impresentables per a una companyia tan perfeccionista com és Apple) que dels productes que va mostrar, i qüestionant el comandament de Cook mentre ens preguntem si, realment, Apple pot funcionar sense el visionari Jobs.

Al meu parer, el presentat ahir presenta aspectes que, si bé no sé si qualificar de revolucionaris, almenys sí que són interessants i per a molts analistes i usuaris seran superiors als de la seva competència directa, però també crec que si ho hagués presentat una altra companyia sense una poma mossegada per logotip, no haurien tingut tant d’impacte.

Apple és un gegant capaç d’imposar en el mercat certs productes i usos per la simple inèrcia del seu nom, tot i que no deixa de ser cert que és una dinàmica que s’ha pogut guanyar gràcies a una tasca prèvia d’anys molt ben feta. Hom no és influent en l’opinió pública (en l’aspecte tecnològic) i en la indústria sense anys fent una bona feina, independentment de que hagi pogut tenir alguna errada (tots som humans).

En el rellotge m’ha sorprès especialment la interfície, sobre la qual es pot fer zoom, i l’ús del botó lateral (digital crown) que en els altres exemplars de les companyies de la competència té un paper bastant més secundari. Ben vist per part d’Apple que amb només la interfície tàctil algun cop tindríem problemes per fer anar el dispositiu, i nota màxima per la integració de Siri que ens permet “parlar-li” al rellotge i utilitzar-lo com a dictàfon.

Tot i que, em sap greu, però ara per ara no em veig anant pel carrer mentre mantinc una animada conversa amb el meu canell… ja alguna senyora m’ha mirat de manera prou estranya quan he emprat un mans lliures Bluetooth com per a persuadir-me que si no vull semblar més freak del que realment sóc, millor aguantar el mòbil amb la mà enganxat a l’orella.

Els nous iPhone ténen un disseny molt maco i es converteixen encara més en l’epicentre de la vida digital de l’usuari, però la facilitat amb què es poden fer pagaments em preocupa. Podrà fomentar la compra compulsiva?

No és un problema dels nois de Tim Cook o els qui treballin directament sota les ordres de Jonathan Ive, ja que la seva tasca és, precisament, facilitar-nos la vida, i no hi ha cap dubte que Apple Pay la facilitarà en gran mesura , però també presumeixo que hi haurà un increment d’afluència a les consultes per a grups de suport als compradors compulsius…

I repeteixo, aquest no és problema d’Apple, que ha fet bé la seva feina, sinó de qui empra el terminal.

En definitiva, doncs, crec que no només li donaré l’aprovat al bo d’en Tim Cook, sinó que li donaré un excel.lent. La matrícula d’honor, per a quan el streaming li funcioni bé.

Evidentment, hi haurà qui no estigui d’acord amb aquest diagnòstic, que no deixa de ser una opinió totalment personal i intransferible, com també ho és el fet que sigui impossible posar-nos d’acord en el que és i no és innovador o revolucionari. El concepte el podem tenir benclar tots, però si aplica o no, això ja són figues d’un altre paner.

Guillem Alsina
Etiquetes: