La vie en bleu

Compartir

Blau és el color triat per WhatsApp per indicar que el destinatari d’un missatge l’ha llegit.

Ahir a les vuit de la tarda hora catalana, WhatsApp va posar fi a l’impasse d’espera que tenallava la premsa especialitzada d’ençà que es van donar a conèixer els primers rumors amb una base sòlida que apuntaven a que WhatsApp introduiria en algun moment la confirmació de missatge llegit.

Fins ara (fins ahir, més concretament), els usuaris de WhatsApp només disposaven d’informació sobre quan el seu missatge arribava a Internet (als servidors de l’empresa), i quan ho feia al terminal del destinatari.

A partir d’ara, a més, sabran quan l’usuari ha obert el missatge entrant i l’ha llegit.

Com queden les notificacions d’enviament de missatges a partir d’ara? De la següent manera:

 • un rellotge gris: el missatge s’està enviant. Si persisteix, o bé no tenim connexió a Internet o aquesta no funciona, o bé els servidors de WhatsApp han caigut;
  Rellotge gris
 • una marca d’aprovació (check) en gris: el missatge ha arribat als servidors de WhatsApp, però encara no al terminal de l’usuari al qual va destinat;
  Missatge arribat al servidor
 • dues marques d’aprovació en gris: el missatge ha arribat al terminal del destinatari però encara no l’ha llegit;
  El missatge ha arribat al destinatari però aquest encara no l'ha llegit
 • les dues marques anteriors, en blau: missatge llegit.
  Missatge llegit

¿Conseqüències?

Fins ara, i en no confirmar la lectura d’un missatge a més de poder amagar la darrera hora de connexió, WhatsApp permetia que els seus usuaris ignoressin un missatge fins i tot si aquest era urgent, per a contestar-lo més tard, i sense que l’emissor pugui sospitar que l’havia ignorat.

Però la introducció de la confirmació de missatge llegit juntament amb que en la darrera actualització del client (almenys en Android) no s’hi ha inclòs cap opció per impedir que es confirmi aquesta lectura, fan que hom ja no pugui “amagar-se” d’haver llegit un missatge.

Vist això, la novetat agradaràsens dubte a uns i desagradarà a uns altres. És possible que en els propers dies veiem com s’organitza algun grup de protesta, però és molt poc probable que aquesta novetat provoqui fuites en massa de WhatsApp. Als qui no els agradi, simplement, s’hi acabaran conformant.

I potser, en uns anys, ens trobarem analitzant el perquè aquesta funcionalitat ha creat tant d’enrenou mediàtic al llarg dels darrers mesos.

Guillem Alsina
Etiquetes: