L’Android x86 s’actualitza a la penúltima branca

Compartir

La 4.4.4 encara es troba en fase de release candidate, però ja es pot fer servir en dispositius com ara netbooks, erigint-se en un possible substitut de Windows o GNU/Linux.

Tens un vell netbook i el vols continuar fent servir amb un sistema operatiu modern però lleuger? Has pensat en Android? Si, també pots instal·lar el sistema del robotet verd en un ordinador convencional basat en un processador x86 (Intel, AMD) mercès al projecte Android-x86, del qual ara se n’ha alliberat la segona release candidate de la versió 4.4, basada en el codi de la 4.4.4 .

Aquesta revisió encara mostra alguns problemes, com ara la inestabilitat de la pila Bluetooth o que la funcionalitat de suspendre l’ordinador i restituir-lo des de l’estat de suspensió al de treball normal pot presentar problemes en algunes màquines, però tot i això és prou estable per oferir-nos un entorn de treball adequat per a segons quines tasques i en quines màquines.

En el passat, Hewlett-Packard (i, segurament, algun fabricant més que ara mateix no em vé al cap) han llançat al mercat netbooks basats en Android. En l’època de màxim auge d’aquest format, molts van ser els qui van adquirir un dispositiu petit i lleuger, ideal per portar amunt i avall, però que amb el temps s’ha vist superat pels tablets i els ultrabooks, i que pràcticament ha desaparegut del mercat.

Els principals sistemes operatius que havien muntat aquests ordinadors en el moment de la seva comercialització van ser Windows XP i Vista, dues versions que avui en dia ja queden molt obsoletes. També n’hi havia hagut que s’havien posat a la venda amb GNU/Linux, com SuSE, Ubuntu, i altres distribucions més o menys personalitzades per part del fabricant.

Avui en dia, una de les opcions per renovar el programari del nostre vell netbook i fer-ne un dispositiu útil, passa per Android. la quantitat d’aplicacions existents per al sistema operatiu de Google fa que, amb una màquina reciclada equipada amb una plataforma de programari que no és gaire exigent pel que fa a consum de recursos, puguem fer pràcticament tot el que vulguem/necessitem.

L’Android 4.4 per a sistemes x86 es pot descarregar i copiar a un CD o clau USB (per a netbooks, optarem per aquest darrer format, ja que aquests aparells manquen d’unitat de disc), provar-lo en format live (és a dir, arrancant directament des de la clau USB sense tocar el disc dur) i instal·lar-lo a disc si ens acaba per convèncer.

Actualment, el projecte Android x86 ha començat a treballar en Android 5.0 Lollipop, disponible de moment només en forma de codi font per a desenvolupadors, així que encara trigarem una mica en veure’n resultats que puguem tocar.

En paral·lel, es treballa també en el programari necessari per aprofitar l’acceleració OpenGL per maquinari que poseeixen la majoria dels portàtils.

El projecte també estan buscant voluntaris, especialment aquells qui poden proporcionar maquinari per dur a terme les proves amb el sistema operatiu, ja que així s’aconsegueix millorar el suport de maquinari.

Guillem Alsina
Etiquetes: