Les tecnològiques són les més estressants per als treballadors

Les tecnològiques són les més estressants per als treballadors
Compartir

Un estudi dut a terme per l’empresa Blind a escala mundial ha conclòs que les empreses tecnològiques són les més estressants per als treballadors.

Fins a un 38,8% de mitjana de la força laboral de les empreses tecnològiques afirma sentir-se en un estat de depressió, xifra que representa gairebé dos de cada cinc professionals del sector.

Aquests números s’han de prendre amb certa cautela, ja que el que han fet des de Blind és preguntar directament als implicats si creien que estaven deprimits, és a dir, no hi ha una opinió mèdica professional pel mig elaborada després d’examinar cadascun dels subjectes, sinó una apel·lació a què descriguin els seus propis sentiments.

L’enquesta ha estat feta a poc més de 10.000 individus, tots ells treballadors de grans empreses tecnològiques dels quals se n’ha verificat la identitat.

Quants treballadors se senten deprimits a les grans tecnològiques, enfront dels que no s'hi senten. Font: Blind

Quants treballadors se senten deprimits a les grans tecnològiques, enfront dels que no s’hi senten. Font: Blind

Amazon, la més estressant

Si mirem els resultats per empreses, la que genera més estrès és Amazon. Fins a un 43,4% dels seus treballadors ha afirmat sentir-se deprimit.

La segueixen Microsoft, amb el 41,58%, Intel, amb el 38,86%, LinkedIn (propietat de Microsoft) amb un 38,73%, Facebook amb un 36,7% i Uber amb 35,87%, entre d’altres.

El 'top 10' de les companyies segons el percentatge de treballadors que se senten deprimits. Font: Blind

El ‘top 10’ de les companyies segons el percentatge de treballadors que se senten deprimits. Font: Blind

Fins i tot de les dues darreres classificades en el ‘top 10’ hem de pensar que gairebé un de cada tres treballadors es troba en una situació mental que ell mateix descriuria com a depressiva, una dada molt preocupant i a tenir en compte.

Una indústria molt exigent

No és la primera vegada que sorgeix aquesta queixa sobre la indústria tecnològica. Nombrosos reportatges publicats en premsa i documentals emesos per televisió parlen d’unes condicions de treball gairebé d’esclavatge, tot i els grans sous que es cobren en les multinacionals del sector.

Uns sous que, a l’àrea del Silicon Valley, a vegades només donen per llogar una habitació o un petit habitatge, tot plegat de rang molt inferior al què amb un sou semblant es podria aconseguir a qualsevol altre lloc dels Estats Units.

La llei del mercat (oferta i demanda) mana, i amb el creixent nombre de professionals que es trasllada a la Vall del Silici, és lògic que en el lliure mercat els preus pugin com l’espuma.

Però no es tracta només d’això: les empreses també practiquen una política pràcticament sectària, proporcionant als seus treballadors tots els serveis que necessiten i haurien d’anar a buscar fora d’aquesta, en els seus campus de treball. L’objectiu és que no en marxin.

El campus d'Amazon a Seattle. Imatge de la mateixa companyia

El campus d’Amazon a Seattle. Imatge de la mateixa companyia

Així, en el conjunt d’edificis que acostumen a compondre aquestes infraestructures hi trobem des de restaurants fins a gimnasos, passant per bugaderies, bars, biblioteques o parcs.

Es vulgui o no, els treballadors que passen tot el seu dia plegats en una mateixa àrea, acaben parlant de feina a totes hores, amb la qual cosa l’empresa aconsegueix treure’n més productivitat, però ells paguen el preu d’estar més estressats, ja que no aconsegueixen desconnectar mai de la feina.

Blind: una app per deixar testimoni anònim però verificat de què passa dins l’empresa

Blind és una app de xat en la qual, i de manera anònima, els treballadors poden comentar aspectes del funcionament intern de l’empresa a la qual treballen i exposar les seves queixes.

Anònim, però, no significa que qualsevol pugui fer-se passar per un treballador d’una empresa, almenys això afirmen des de Blind. La companyia que hi ha darrere l’app afirma verificar de manera segura i confidencial la identitat dels treballadors.

Fins a 37.000 treballadors de Microsoft, 21.000 d’Amazon o 6.500 d’Uber entre d’altres, estarien fent servir aquesta app, segons fonts de la mateixa Blind.

Gràcies als seus xats, han estat revelats escàndols de la indústria tecnològica com ara els casos d’assetjament sexual a Uber, o les dures condicions de treball a Amazon.

L’estudi al qual m’he referit va ser dut a terme entre el 20 i el 28 de novembre d’aquest any.

Guillem Alsina
Etiquetes: