Les xarxes 4G espanyoles donen senyals de saturació

Les xarxes 4G, saturades?
Compartir

El darrer estudi d’OpenSignal apunta que les xarxes 4G espanyoles donen senyals de saturació, malgrat que lleus, el que comporta una menor velocitat i rendiment per als seus usuaris.

Per arribar a aquesta conclusió, OpenSignal no ha treballat en laboratoris, sinó que ha analitzat més de 1.800 milions de connexions procedents de més de 165.000 dispositius reals, gràcies a l’app de l’organització que els usuaris es poden descarregar de l’App Store o de Google Play.

El període de realització de les lectures va anar des de l’1 de març fins al 29 de maig d’aquest any, a nivell estatal. OpenSignal no ha donat dades separades per territoris com ara Catalunya, pel que em veig obligat a parlar del global de l’estat.

Vodafone ha guanyat en gairebé totes les categories, com fa sis mesos (data del darrer informe) però la competència ha reduït distàncies no pas gràcies a mèrits propis, sinó perquè la velocitat i el rendiment de la xarxa de Vodafone s’ha frenat i, fins i tot, reduït.

Si bé la cobertura 4G a l’Estat Espanyol és de les millors d’Europa, segons indiquen des d’OpenSignal, aquesta s’ha estancat en el 84% i no està progressant.

Vodafone guanya en totes les categories de 4G

Les proves dutes a terme per OpenSignal mesuren diferents paràmetres:

  • Velocitat de descàrrega en 4G
  • Velocitat de descàrrega en 3G
  • Velocitat de descàrrega global
  • Velocitat de càrrega en 4G
  • Latència en 4G
  • Latència en 3G
  • Disponibilitat de la xarxa 4G

Com ara fa sis mesos, la majoria de les categories tenen el mateix guanyador: Vodafone, com hem dit, malgrat que amb una davallada del rendiment.

Taula de guanyadors en les diferents categories

Taula de guanyadors en les diferents categories

Com podem veure, Vodafone guanya o empata en el primer lloc amb Movistar tret d’una categoria: velocitat de descàrrega 3G.

L’operadora vermella ha vist, però, com la seva velocitat de descàrrega 4G davallava 2 Mbps (Megabits per segon), mentre que la de Movistar no variava, i les d’Orange i Yoigo baixaven també lleugerament.

La 5G, culpable?

La desacceleració en l’ampliació de la xarxa 4G podria respondre a una contenció en el pressupost destinat a infraestructures, a l’espera d’emfatitzar els desplegaments de la 5G.

El desplegament de la 5G seguirà un patró semblant al de la 4G, començant per les grans ciutats, i si bé una part de les actuals torres de telefonia es podran reaprofitar, caldran canvis en algunes i la substitució d’unes altres.

Com a conclusió, doncs, i a banda de què les xarxes 4G espanyoles donen senyals de saturació, també ens hem de fixar en el fet que, ara per ara, Vodafone presenta la millor xarxa 4G pel que fa a cobertura i rendiment, seguida per Movistar.

Guillem Alsina
Etiquetes: