Light Biz OS: Android com a sistema operatiu d’escriptori

Compartir

El fabricant de microprocessadors Rockchip disposa d’una versió d’Android equiparable a nivell funcional amb Windows, Mac OS X o GNU/Linux, al qual se li han afegit els elements necessaris per poder-hi treballar com en un plataforma desktop, com ara una barra de tasques, menú emergent, i suport per a múltiples monitors.

A principis d’aquest any us parlava sobre Remix OS, una versió d’Android a la qual se l’havia dotat dels elements necessaris per a què el sistema actuï com una plataforma d’escriptori mitjançant l’addició d’una barra de tasques i un menú d’aplicacions a l’estil Windows, així com la possibilitat d’executar el programari en finestres i no només a pantalla completa.

Aquests dies hem conegut una altra iniciativa molt semblant però de la mà d’un altre fabricant, en aquest cas Rockchip. Aquesta companyia s’ha especialitzat en la fabricació de SoC’s (System on a Chip), complets microprocessadors que ofereixen les funcionalitats de CPU i processador gràfic per equipar dispositius com ara set-top boxes o tauletes tàctils, i amb els quals Rockchip busca oferir la millor relació qualitat/preu possible.

Dins la seva oferta de productes, aquest fabricant xinès també disposa d’una plataforma Android modificada de manera semblant a Remix OS, que afegeix al sistema operatiu de Google la possibilitat d’executar qualsevol aplicació dins d’una finestra, i hi afegeix una barra de tasques i un menú emergent a l’estil Windows.

A més, aquest sistema, que la companyia ha batejat com a Light Biz OS, també ofereix la possibilitat d’usar un altre monitor extern, de manera que podem connectar el nostre tablet a una pantalla o fins i tot al televisor per veure-hi una pel·lícula, mentre treballem amb altres apps en la pantalla del dispositiu.

Aquesta versió d’Android es troba disponible per als xips de la companyia, els quals estan construïts emprant l’arquitectura ARM. No ha de funcionar necessàriament fora d’aquests corrent sobre microprocessadors d’altres empreses. I és d’esperar que Rockchip l’ofereixi als seus clients per a què l’emprin en els seus aparells basats en els xips del fabricant xinès.

Tècnicament, Light Biz OS està basat en Android 5.1, la versió inmediatament precedent a l’actual 6.0, pel que si bé no és l’Android més actual, tampoc podem parlar d’un programari desactualitzat.

L’existència d’aquest sistema ha estat coneguda gràcies a la publicació en línia ARMdevices.net, que n’ha publicat el vídeo oficial.

El sistema està pensat per aprofitar al màxim un dispositiu que tingui un teclat i ratolí físics connectats i, tal i com el nom indica, per dur Android als entorns productius en les empreses.

Queda per veure quina serà l’estratègia de Rockchip per oferir aquest sistema als seus clients, i quina serà l’acceptació d’aquest.

Davant d’iniciatives com aquesta i Remix OS, no és d’estranyar que corrin rumors que Google vol fusionar Android amb Chrome OS, ja que malgrat que l’acceptació d’aquest darrer en la industria i entre els usuaris creix, hi ha una mena d’obsessió per poder usar Android en ordinadors i dispositius que s’acostin més a aquest format que no pas a un format mòbil, o que tinguin un peu a cada món.

Guillem Alsina
Etiquetes: