Linux kernel 4.0 ja disponible

Compartir

La principal novetat d’aquesta nova versió principal és la capacitat d’aplicar pegats al nucli sense haver de reiniciar la màquina.

Els “linuxers” estan d’enhorabona, i és que aquest cap de setmana va ser alliberada una nova versió principal del nucli (kernel) del sistema, la 4.0.

Tot i el nou numeral principal, aquesta nova versió del nucli del sistema operatiu del pingüí no presenta ni una gran quantitat de canvis, ni suposa un punt i a part tecnològic respecte a les versions precedents. La decisió de Linus Torvalds d’augmentar el numeral es deu més al punt d’evolució i maduresa que presenta aquest nucli que no pas a motius tècnics.

La que ha estat assenyalada de forma unànime com a principal novetat de Linux 4.0 és la possibilitat d’aplicar pegats al nucli del sistema en temps d’execució sense per això haver d’aturar i reiniciar la màquina.

Per exemple, quan s’alliberi una actualització que cobreixi un forat de seguretat en el nucli, aquesta pot ser aplicada sense necessitat de reiniciar l’ordinador, mentre treballem i sense deixar de fer-ho, i els canvis seran vàlids i funcionals en el mateix moment de ser aplicats.

Això suposa un salt endavant molt gran i interessant per als servidors que funcionen amb GNU/Linux. Un servidor és una màquina que, per definició, sempre es troba en marxa i oferint servei als usuaris, ja sigui com a magatzem de dades, d’aplicacions o de qualsevol altra funcionalitat. Aturar un servidor per aplicar pegats de seguretat és una tasca que no es pot fer en qualsevol moment, i fins i tot per aplicar una actualització de màxima prioritat s’ha de planificar una aturada i anunciar-ho a tots els usuaris.

A partir d’ara, i gràcies a aquesta important novetat, els servidors que funcionin amb una distribució de GNU/Linux que incorpori el nou nucli, podran aplicar aquestes actualitzacions sense haver de recórrer a reinicis i sense que els treballadors hagin de deixar el que estan fent o forçant els administradors de sistemes a buscar un moment que els sigui còmode a tots per reiniciar el servidor després d’haver aplicat el pegat.

Un altre aspecte que ha estat millorat és el suport per a maquinari, amb la inclusió de nombrosos drivers. Destaca el suport per a la línia de processadors Intel Skylake, successora de l’arquitectura Broadwell, i l’increment en el suport per a l’arquitectura ARM, cada cop més popular i que ara ja forma part de l’arbre principal del nucli Linux.

També s’ha millorat el suport per a la gamma de targes gràfiques AMD Radeon, incloent funcionalitats com el so a través de DisplayPort.

Malgrat que Sony va eliminar ja fa temps de la seva videoconsola PlayStation 3 l’opció d’executar altres sistemes operatius, encara és possible instal·lar-hi un Linux realitzant una modificació del firmware, de manera que el nou nucli 4.0 també inclou millores en el suport a aquest maquinari.

També es millora el suport per a memòria persistent, per als dispositius HID de Logitech, s’inclouen millores per al suport del maquinari específic dels portàtils de la marca Toshiba, i en els sistemes de fitxers suportats pel sistema.

El mateix Linus Torvalds admet que Linux 4.0 no és una actualització principal en termes de novetats i inclusió de tecnologies experimentals, i per això cita la futura 4.1 com una de les més pròdigues i interessants en aquest aspecte.

Guillem Alsina
Etiquetes: