Mantingues-te informat i aprèn idiomes gràcies a YouTube

Compartir

Després de constatar la sobreinformació que trobem a la xarxa de xarxes, aquest tema s’ha vist desviat del primer pla del debat públic per una altra qüestió: fins a quin punt són creïbles els mitjans de comunicació “tradicionals”? I jo em permeto afegir-hi una altra pregunta: i fins a quin punt ho són els que s’autoetiqueten com a “alternatius”?

Servidor és una d’aquelles persones a qui encara li agrada creure en l’objectivitat (no mancada d’algun petit biaix que tots patim) dels grans mitjans i dels grans periodistes que són, al cap i a la fi, els qui han fet història i els qui no debades són els professionals del sector de la informació a qui, a més, els ensenyen un codi deontològic a la universitat i s’hi juguen el prestigi quan informen, un prestigi que han aconseguit normalment abocant-hi moltes hores d’esforç i dedicació.

En el meu timeline de Twitter s’hi poden veure mitjans tan coneguts com la BBC, el New York Times, l’edició en anglès d’Al Jazeera, Associated Press, Rai News, o la CNN, malgrat que també altres d’internacionals menys coneguts com poden ser Swissinfo (Suïssa), Rudaw English (Kurdistan), Diário de Notícias (Portugal), Gibraltar Chronicle, o la Ràdiotelevisió d’Andorra (RTVA), a més dels mitjans d’aquí, com Vilaweb, l’Ara, Canal 324, o Nació Digital, entre d’altres.

De la mateixa manera, també miro de fer una tria prou representativa de mitjans de fora a nivell audiovisual, tasca per a la qual m’ajuda molt YouTube, ja que no són poques les cadenes de notícies de 24 hores que posen el seu senyal en obert a disposició de tots els internautes a través de la plataforma de vídeo de Google.

En aquest cas, l’aprenentatge de l’idioma (que he emprat per millorar el meu anglès i començar a entendre més bé l’italià) és més profund, ja que entrenem l’oïda, malgrat que em veig amb l’obligació d’indicar que veure la televisió en una altra llengua no és un mètode complet per l’aprenentatge d’una altra llengua, car ens caldrà practicar-la, és a dir, parlar-la.

Tot i això, del que podem fer a casa, és una de les millors coses, a més que ens obre molt el pla informatiu.

Canals de notícies que es poden trobar a YouTube

I quines són les grans cadenes que podem trobar a YouTube? Doncs abans de llistar-ne els principals, permeteu-me que us expliqui com trobar-los, ja que la majoria té adreces (URLs) que caduquen al cap d’un temps, res permanent en la gran majoria dels casos.

Per tant, ens caldrà fer una cerca al YouTube per trobar, cada vegada, les emissions en directe, així que miro de donar-vos les claus per poder fer una cerca efectiva, malgrat que us indico que aquestes també poden acabar canviant al llarg del temps i, per tant, apel·lrespatao a la vostra suspicàcia per anar-les retrobant cada vegada.

Un cop buscat el concepte (per exemple, Al Jazeera English live, per trobar les emissions en anglès de la cadena amb seu a Qatar) haurem de veure un requadre en vermell al costat de la icona del vídeo on hi diu ARA EN DIRECTE, així:

Com identifiquem un vídeo en directe al YouTube

Com identifiquem un vídeo en directe al YouTube

Per cert que quan feu la cerca d’un d’aquests canals que us indicaré tot seguit, és molt possible (jo diria que probable) que el sistema de YouTube us en recomani alguns altres dels llistats aquí a la resta dels resultats.

Sabut això, doncs, anem a aprendre com trobar algun d’aquests canals a YouTube.

En anglès

  • Al Jazeera: la prestigiosa cadena nascuda al món àrab com a resposta a la CNN nord-americana s’ha llançat a conquerir la resta del món i, per això, ho fa en anglès. Tan sols ens caldrà cercar al YouTube al jazeera english live per trobar la seva emissió. També podem recórrer a l’adreça https://www.youtube.com/user/AlJazeeraEnglish
  • France 24: el canal francès més conegut a fora també té emissió en anglès, només cal buscar FRANCE 24 Live, encara que l’URL que li vaig trobar fa mesos, encara es manté: https://www.youtube.com/watch?v=J78SdCzzumA
  • Sky News: cadena privada britànica, germana de la coneguda Sky Sports. Heu de buscar Sky News - Live, o proveu a l’adreça https://www.youtube.com/watch?v=XOacA3RYrXk
  • Deutsche Welle: mitjà alemany que també té emissió en anglès per arribar arreu del món. Cerqueu DW Live o proveu sort a https://www.youtube.com/watch?v=m5Nst2zMZVY
  • Arirang TV World: no és pròpiament un canal de notícies de 24 hores, però se centra en informació, pel que hi podrem veure reportatges de tota mena, molt centrats en el seu país d’origen, Corea del sud. Busqueu-la per [On-Air] Arirang TV World
  • Bloomberg: Si voleu estar al dia de les notícies del món de l’economia, aquí us n’empatxareu. Només us cal trobar Bloomberg Global News

Francès

Àrab

  • Al Jazeera: només ens cal buscar Al Jazeera Arabic Live Stream HD o, en àrab, البث الحي لقناة الجزيرة الإخبارية بجودة عالية.
  • Al Arabiya: mitjà saudita, emet exclusivament en àrab. Cal que cerqueu قناة العربية - البث المباشر
  • France 24: França fou la metropoli de moltes colònies als països àrabs, a les quals busca mantenir-hi la influència i arribar a la seva població a través d’aquest canal. El trobareu buscant France 24 Arabicفرانس 24 البث المباشر – الأخبار الدولية على مدار الساعة, o si encara està activa, a l’adreça https://www.youtube.com/watch?v=pKwwbY_g2Ac

Alemany

  • Deutsche Welle: us caldrà trobar DW - Live (Deutsch)

Persa

Vull fer un esment a part per a Euronews, un projecte que podem trobar en diverses de les llengües de la Unió Europea, i que només cal que busquem pel YouTube com a Euronews seguit de la llengua en la qual en volem veure les emissions, en la mateixa llengua cercada, com ara Euronews english, Euronews français, o Euronews deutsch, per exemple i entre d’altres.

De ben segur que a les profunditats de YouTube hi ha algun canal més, potser ben exòtic, però que cercant-lo, el trobareu!

Guillem Alsina
Etiquetes: