MediaTek presenta el primer processador amb deu nuclis

Foto de Kandu Tapia a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Es divideixen en tres grups diferents, dedicats a determinats tipus de tasques.

El relativament desconegut (pel que fa al públic en general) fabricant taiwanès MediaTek ha presentat el primer microprocessador per a dispositius mòbils amb arquitectura ARM que disposa d’una desena de nuclis.

Fins ara, els processadors d’aquest tipus que presentaven un major nombre de nuclis arribaven a vuit, dividits en dos grups de quatre. Els deu nuclis del xip Helio X20 de MediaTek es distribueixen en tres grups, tres clústers, optimitzats cadascun d’ells per complir amb una sèrie de tasques diferents.

La gràcia de tenir diversos nuclis en un mateix processador no és, en el cas dels dispositius mòbils, que puguin funcionar tots simultàniament, cosa que necessitaria una gran quantitat d’energia i, per tant, drenaria la bateria molt ràpidament elevant en gran mesura la temperatura del dispositiu, si no que puguin fer-ho en grups optimitzats per oferir la potència i el consum energètic adequats per a cada tasca.

Per exemple, i segons MediaTek, els jocs requereixen una potència elevada sostinguda en el temps, mentre que la gravació de vídeo necessita pics de potència puntuals.

Dels tres grups de nuclis que disposa l’Helio X20, el primer grup disposa de dos nuclis ARM Cortex-A72 funcionant a 2,5 GHz per tal de proporcionar la màxima potència a aquelles aplicacions que la necessitin.

El següent grup disposa de quatre nuclis Cortex-A53 que funcionen a 2 GHz, mentre que el tercer i últim també presenta quatre nuclis Cortex-A53 però funcionan a 1,4 GHz per a les tasques menys exigents en rendiment.

Sobre aquesta arquitectura de hardware, MediaTek hi ha implantat un planificador intel·ligent de tasques que és el que analitza els processos de les apps que els usuaris executen, per tal d’activar els nuclis adequats per treballar amb cadascuna de les tasques. Aquest algoritme de planificació és el CorePilot 3.0.

El conjunt dels deu nuclis dividits en tres grups i el planificador de tasques és el que la fabricant taiwanesa ha batejat com a “arquitectura Tri-Cluster”.

A més de tot aquest desplegament, el dispositiu que munti l’Helio X20 també podrà comptar amb un processador integrat de baixa potència Cortex-M4, que estarà al servei de les aplicacions que estan constantment engegades treballant, com ara l’activació per veu (que es troba sempre “escoltant”) o la reproducció de música.

Segons afirma la mateixa companyia fabricant, el nou xip és capaç de ser un 30% més eficient en l’ús energètic, amb la qual cosa permet allargar la durada de la bateria amb cada càrrega.

MediaTek espera que els primers productes que muntin l’Helio X20 surtin al mercat a finals d’aquest mateix any.

Aquesta marca va començar a ser coneguda per la inclusió dels seus xips en set-top boxes i mini-PCs de baix cost, camp en el qual és molt popular i, posteriorment, s’ha anat introduïnt cada cop més en l’àmbit dels smartphones.

Imatge de portada de Kandu Tapia a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: