Microsoft anuncia SQL Server per a GNU/Linux

Compartir

Disponible en versió preview, la versió final s’espera per a mitjans de l’any vinent. En aquesta aventura Microsoft compta amb el suport de Red Hat i Canonical.

Si m’haguessin dit fa uns anys que Microsoft portaria un dels seus programes estrella per als entorns corporatius i els servidors web, SQL Server, a l’entorn GNU/Linux, molt probablement hauria esclatat a riure i hagués replicat que, abans d’això, em creuria que a l’infern hi neva.

L’animadversió vers el sistema operatiu del pingüí havia estat una de les marques distintives de la companyia de Redmond durant anys, la qual havia actuat, senzillament, com si la plataforma rival no existís.

Aquesta actitud de Microsoft venia donada pel fet de buscar “capturar” els usuaris dins el seu ecosistema de programari: el seu sistema operatiu, les seves aplicacions, els seus formats d’arxiu, els seus serveis. I si bé havia funcionat en matèria corporativa i d’usuari final, no ho havia fet tan bé en l’àrea dels servidors d’Internet, en la qual FreeBSD i GNU/Linux es repartiren ràpidament el pastís, si bé el sistema del pingüí ha acabat creixent més ràpidament que no pas el del dimoniet en aquest àmbit.

En el terreny corporatiu, en servidors que funcionen de forma interna a les empreses atenent les necessitats dels seus treballadors, i també en molts casos en servidors que ofereixen servei a Internet però allotjats de manera interna en les mateixes companyies, s’empra SQL Server, el servidor de bases de dades de Microsoft, malgrat que aquest programari no pot vèncer altres competidors en el mateix àmbit, com MySQL per a aplicacions que han de gestionar un volum més aviat petit de registres, o les solucions d’Oracle i IBM per a tasques més grans.

L’arribada de Satya Nadella com a nou CEO de Microsoft el 2014 va canviar algunes coses de la manera de fer de la companyia de Redmond, entre elles els productes que s’oferien en plataformes rivals, potenciant per exemple els serveis en el núvol i les apps de la casa per a la plataforma Android. I ara, el nou pas és anunciar el proper llançament de SQL Server per a GNU/Linux. A l’infern comencen a caure-hi volves de neu…

L’auge de l’anomenat Big Data, una nova disciplina que estudia els grans conjunts de dades per tal de treure’n conclusions que siguin útils en el desenvolupament i seguiment de nous models de negoci, augura una nova era daurada per als sistemes gestors i servidors de bases de dades i tots els programes que se’n deriven, com aquells de Business Intelligence (sistemes intel·ligents d’ajuda a la presa de decisions) o els CRM/ERP (programes d’ajuda a la relació amb els clients o de gestió interna).

És en aquest context, i donat que GNU/Linux s’erigeix cada dia com una opció més temptadora a l’hora d’escollir el programari amb el qual equipar un servidor corporatiu (quelcom impulsat sens dubte per les aplicacions que s’executen en un navegador i que, per tant, prescindeixen d’un sistema operatiu concret, a diferència de les instal·lades en local) que Microsoft ha decidit dur a terme aquest moviment.

A més, obrir SQL Server a l’entorn Linux, facilita la integració de servidors en entorns mixtos Windows/Linux, i la migració en els dos sentits de les aplicacions construïdes sobre aquest servidor de bases de dades.

Per a aquesta aventura, Microsoft compta amb el suport de Red Hat i Canonical (Ubuntu), dues de les empreses capdavanteres en el món de GNU/Linux. Red Hat, de fet, es dedica en exclusiva als servidors corporatius, havent deixat de banda l’escriptori tot i que lidera el Projecte Fedora, un esforç col·laboratiu de la comunitat de desenvolupadors per dreçar una distribució Linux d’escriptori que cobreixi totes les necessitats dels usuaris finals.

De moment, SQL Server per a GNU/Linux estarà disponible en fase preview, amb data de mitjans del 2017 prevista per a la disponibilitat final.

Guillem Alsina
Etiquetes: