Microsoft fa trampa per actualitzar els usuaris de Windows 7 a Windows 10

Compartir

El canvi és evitable, tan sols cal modificar la configuració de les actualitzacions automàtiques.

Al llarg d’aquests darrers dies s’han deixat sentir a través d’Internet les queixes d’un nodrit grup d’usuaris de Windows 7 que han vist els seus sistemes operatius actualitzats a Windows 10 sense que ells hagin donat el seu vistiplau explícit.

L’actualització al Windows 10 es pot dur a terme de manera gratuïta des de Windows 7 o 8.x, però Microsoft es va comprometre a avisar l’usuari d’aquesta circumstància, i obtenir el seu permís explícit abans de procedir, per tal que aquest fos conscient del que estava fent.

El que ha canviat per als usuaris de Windows 7 és que l’actualització a Windows 10 ha estat marcada com a “recomanada”, i això implica que si tenim activades les actualitzacions automàtiques, s’instal·larà per defecte, migrant el nostre ordinador a Windows 10.

El problema és que la majoria dels usuaris de Windows 7 té les actualitzacions configurades com a automàtiques, ja que Microsoft ho deixava així com a opció per defecte.

Microsoft no ha negat ni confirmat aquestes afirmacions, senzillament no n’ha volgut comentar res.

Les actualitzacions automàtiques tenen els seus partidaris, ja que en teoria contribueixen a augmentar la seguretat del sistema en instal·lar els darrers pegats de seguretat sense haver de requerir una intervenció directa de l’usuari, però també tenen els seus detractors, ja que Microsoft pot instal·lar el que vulgui a la màquina de l’usuari i aquest té un mínim control de què pot fer la companyia de Redmond.

L’actualització de Windows 7 a Windows 10 és un tema delicat, ja que ens podria deixar de funcionar programari antic o fet a mida, a més de deixar de tenir accés a maquinari antic del qual els controladors (drivers) no són compatibles amb el nou sistema.

Aquest canvi podria ser accidental, és a dir, algú dins de Microsoft hauria posat involuntàriament l’eina de migració a Windows 10 com a actualització recomanada, o bé podria ser premeditat.

En aquest darrer cas, l’únic motiu que se m’acudeix per fer això és buscar augmentar una quota de mercat per al nou sistema que després de l’èxit inicial s’ha quedat una mica estancada, i que actualment és (segons xifres de NetMarketShare) d’un 13%. Windows 7 té el 52% del mercat dels sistemes operatius, pel que sembla lògic buscar augmentar quota per aquesta banda.

Què fer per evitar-ho o solucionar-ho?

Si no tenim les actualitzacions automàtiques activades, n’hi haurà prou amb repassar manualment la llista de les actualitzacions i desmarcar la KB3035583, que és la responsable de dur a terme el canvi de sistema operatiu.

En cas de tenir activades les actualitzacions automàtiques, potser el millor consell sigui que les desactiveu (amb els riscos que això comporta) si voleu evitar l’actualització, sempre pensant que el problema es troba en Windows 7, i que de moment Windows 8.x no ha estat afectat.

Per desactivar les actualitzacions automàtiques us cal obrir el programa Windows Update des del menú d’Inici.

En el cas que ja hàgim estat víctimes de l’actualització involuntària a Windows 10, tenim encara un mes de coll per tornar enrere deixant el nostre ordinador tal com es trobava abans. Trobareu una explicació completa del procés per tornar enrere des de l’actualització a Windows 10 en un article que vam publicar a l’agost de l’any passat.

Guillem Alsina
Etiquetes: