Microsoft pren el control de les actualitzacions dels smartphones amb Windows 10

Fotografia de Kārlis Dambrāns a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

El problema afecta no només el sistema operatiu de Microsoft, si no també Android. iOS és, com tot Apple, un món apart.

Segons informa el lloc web BetaNews, Microsoft vol prendre el control de les actualitzacions dels smartphones que muntaran el seu proper sistema operatiu, Windows 10.

Fins ara, i de la mateixa manera que passa amb Android, una actualització per a un smartphone amb Windows depèn no només de la disponibilitat de Microsoft, si no també de l’adaptació que el fabricant i l’operadora en facin als terminals que fabriquen i venen respectivament.

És el mateix problema que presenta la plataforma Android i que provoca que els terminals amb “stock Android” (sense afegits ni del fabricant ni de l’operadora) siguin tan apreciats entre una part dels usuaris, ja que les seves actualitzacions depenen només de quan les allibera Google.

El motiu per dependre de fabricants i operadores són els afegits en forma d’aplicacions i serveis que aquests col·loquen en els dispositius mòbils per a construir el seu ecosistema propi i, així, mirar de lligar en curt l’usuari per a què depengui de la seva marca i no se’n separi. En emetre el fabricant de la plataforma de programari una nova actualització, aquesta ha de ser provada sobre les modificacions que hi fan aquests dos actors (fabricant i operadora) per assegurar-se que no interfereix en el correcte funcionament del dispositiu ni dels seus afegits.

Això, però crea problemes com són el que una actualització de sistema arribi amb mesos de retard als posseïdors d’un terminal de determinada marca o que està subjecte a determinada operadora. I, per això precisament, es parla en diversos àmbits de fragmentació en algunes de les principals plataformes mòbils com Google Android.

És per això que Microsoft vol liquidar aquest tema en el proper Windows 10 i, segons informa BetaNews basant-se en declaracions de responsables de la companyia de Redmond a ZDNet, a partir del llançament de la nova versió del sistema, serà Microsoft la que s’encarregui de fer arribar les actualitzacions als terminals, independentment del programari que aquests tinguin instal·lat o de l’operadora a la qual tinguin contractat el servei.

Apple, un món apart i un precedent

Aquesta “fragmentació” a la que m’he referit abans té una excepció que, com no podia ser d’altra manera, és Apple.

La companyia de la poma dóna la llibertat als posseïdors dels seus smartphones d’actualitzar o no el seu terminal, però sense que aquesta actualització depengui en absolut de l’operadora.

És l’avantatge no només de fabricar el teu propi maquinari i el programari, si no també de poder pactar amb avantatge amb les operadores, ja que aquestes saben que l’iPhone és una oferta que no pot mancar en el seu catàleg, i que per a tenir-lo, s’han de doblegar a certs desitjos d’Apple.

Microsoft vol, doncs, fer com Apple en aquest sentit per controlar un xic més els terminals dels seus usuaris. De moment, sense notícies de Google en aquest sentit, malgrat que és un tema del que segur que la companyia de Sergei Brin i Larry Page n’està parlant.

Imatge de portada de Kārlis Dambrāns a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: