Microsoft, satisfeta amb l’adopció de Windows 10

Compartir

La companyia de Redmond anuncia que 200 milions de dispositius ja empren, a tot el món, el nou sistema operatiu, la versió d’adopció més ràpida de tota la història de Windows. És justificada aquesta alegria?

Microsoft ha comunicat que Windows 10 ja equipa uns 200 milions de dispositius, essent la versió de la seva plataforma de programari que més ràpidament ha evolucionat pel que fa al nombre d’adopcions dels usuaris al llarg del seu primer any de vida.

El ritme d’adopció de Windows 10 ha estat un 140% superior al de Windows 7 i un 400% més ràpid que el de Windows 8, les dues versions inmediatament predecessores.

Des de Microsoft indiquen que la campanya del Black Friday -en la qual la tecnologia va ser un dels regals estrella- ha donat un firt impuls a l’adopció de Windows 10 gràcies als equips nous que s’hi van vendre.

Per llegir adequadament aquestes xifres i poder fer la comparació de forma correcta amb les versions anteriors de Windows, cal tenir en compte que saltar de Windows 7 o 8.x a Windows 10 en forma d’actualització ha estat gratuït per als usuaris que ho han volgut fer, i que no tots han dut a terme l’operació d’actualització.

Per a les versions anteriors del sistema (XP, Vista, 7, 8.x) el principal tractor van ser els equips nous que substituïen a una màquina equipada amb una versió anterior, amb un nombre d’actualitzacions de màquines existents inferior, ja que la llicència s’havia de pagar. Amb l’actualització gratuïta a Windows 10 la situació canvia totalment.

Xifres contestades?

Però tot i que les xifres que dóna Microsoft poden semblar molt bones (i, de fet, no són gens dolentes), quina rellevància tenen en el mercat global?

Segons les estadístiques de NetMarketShare, i a falta de les xifres de les festes nadalenques, Windows 10 suposava poc menys del 10% de la base de sistemes operatius instal·lats (comptant-hi altres plataformes a part de Windows, com Mac OS X i GNU/Linux), passant-li pel davant fins i tot Windows XP -el qual, però, serà previsiblement superat després de la campanya nadalenca per les vendes d’equips nous-, i mentre que Windows 7 equipa més de la meitat dels ordinadors de tot el món. Si tenim en compte la gratuïtat de Windows 10, ens pot semblar una xifra molt petita.

Les xifres de NetMarketShare

Les xifres de NetMarketShare

Per a jutjar-la cal tenir en compte que el terreny on es lliura la batalla per a Windows no és tant el de l’usuari final (que també), si no el de les organitzacions de certa mida i, per tant, de cert volum de màquines. I aquestes sempre costen molt més de migrar a una nova versió de la plataforma.

Al respecte, des de Microsoft informen que les tres quartes parts dels seus clients corporatius de grans dimensions ja disposen d’un programa de migració a Windows 10.

Guillem Alsina
Etiquetes: