Microsoft s’avança a Canonical per convertir el telèfon intel·ligent en un ordinador

Metàfora de Windows 10 Continuum
Compartir

La conferència per a desenvolupadors Build 2015 de Microsoft ha estat l’escenari triat per la companyia de Redmond per a presentar Continuum, la seva aposta per permetre convertir un smartphone en un ordinador de sobretaula mitjançant l’addició d’uns pocs perifèrics.

Us en recordeu de quan Ubuntu prometia que aviat podríem convertir un telèfon mòbil en un ordinador amb tan sols connectar-lo a una dock station i un monitor, teclat i ratolí externs? Doncs els nois de Mark Shuttleworth van cometre dues errades de càlcul pel que fa a això: la primera, no publicar Ubuntu for Android per a la seva lliure descàrrega, amb la qual cosa ens haurien començat a acostumar a aquesta filosofia de treball a través de la seva plataforma GNU/Linux; i la segona ha estat trigar massa en dotar a Ubuntu Touch del que és necessari per escalar el seu escriptori quan es connecta el dispositiu sobre el qual funciona a un monitor extern ja que, a dia d’avui, encara no ho han fet en dispositius de producció.

Per què dic tot això? Doncs perquè Microsoft s’avança a la convergència de dispositius i plataformes que preconitza Canonical, se l’ha fet seva, i ha ofuscat la companyia sud-africana davant la premsa i l’opinió pública, substituint-la com a estendard d’aquesta manera de treballar dels dispositius intel·ligents.

Portar l’ordinador a la butxaca, en el nostre telèfon mòbil, i usar el nostre mateix escriptori en qualsevol lloc a on anem amb tan sols connectar-lo a un monitor, teclat i ratolí, és el somni de molts de nosaltres des de fa temps. I si la nostra referència fins ara havia estat Canonical, ara aquesta ha canviat per passar a ser-ho Microsoft.

La companyia de Redmond celebrava entre dimecres i divendres de la setmana passada la seva conferència anual per a desenvolupadors, la Build 2015, en el marc de la qual ha presentat Continuum, la facilitat de Windows 10 quan, instal·lat aquest sistema en un smartphone i que aquest sigui connectat a un monitor extern, la seva interfície canviï per esdevenir un Windows d’escriptori.

Si a això li afegim les aplicacions universals que poden escalar la seva interfície segons la mida de pantalla i les característiques de la màquina en la qual s’estiguin utilitzant, tenim al nostre davant l’escenari perfecte per a una escalabilitat real de l’escriptori.

Continuum és el nom del programari que corre per sobre del Windows 10 i que monitoritza l’ús que li estem donant, essent capaç d’advertir si hem passat a connectar un teclat i ratolí externs al dispositiu, o bé si l’estem usant a través de la interfície multitàctil mitjançant els nostres dits.

A partir d’aquí, adaptarà la interfície gràfica d’usuari del sistema per a què sigui la més adequada a l’ús que estiguem donant al dispositiu en cada moment.

Un exemple d'app universal que escala la seva interfície: Outlook, a la imatge executant-se en un smartphone connectat a una pantalla externa

Un exemple d’app universal que escala la seva interfície: Outlook, a la imatge executant-se en un smartphone connectat a una pantalla externa

Sens dubte un gran avanç, però em queda un dubte: actualment, els fabricants de maquinari ens venen un smartphone, un tablet, un ordinador portàtil, possiblement un ordinador de sobretaula i una smart TV. Gràcies a Continuum, possiblement alguns usuaris podran reduir bona part de tota aquesta panòplia a només un smartphone, i un o dos monitors externs amb els seus corresponents teclat i ratolí. Li convé això a la indústria?

Els microprocessadors que integren actualment els smartphones no permeten oferir el mateix nivell de potència que els seus homòlegs per a màquines de sobretaula, i això queda patent especialment pel que fa als videojocs, però per a molts usuaris que no necessiten ser treballadors mòbils i que només necessiten els seus ordinadors per a navegar per Internet, redactar documents i poca cosa més, amb un sol telèfon en tindrien prou.

És per això que crec que aquí “hi ha truc”, per petit que sigui, però dubto molt que la indústria es pugui -i vulgui- permetre el luxe de perdre perspectives de vendes, per petites que aquestes siguin.

Guillem Alsina
Etiquetes: