Microsoft vol convertir Cortana en una plataforma intel·ligent

Compartir

La companyia de Redmond aposta amb força per la intel·ligència artificial com a punta de llança per atraure els desenvolupadors.

La conferència Build 2016 de Microsoft per als desenvolupadors que se celebra des d’ahir ja ha donat els seus primers fruïts. I entre els més interessants hi podem situar els anuncis referents a Cortana.

Estem parlant d’una conferència per a desenvolupadors i, per tant, els productes que s’hi ensenyen no estan destinats a l’usuari final, malgrat que poden donar peu a la creació de futurs nous productes per a aquest.

I aquest és, precisament, el cas que ens ocupa en l’àrea dels sistemes d’intel·ligència artificial i reconeixement del llenguatge natural, aquells que fan que una màquina ens pugui entendre com ens expressem de manera normal (llenguatge verbal i no verbal) i respondre’ns tal com ho faria un altre ésser humà (llenguatge verbal).

Concretament, Satya Nadella (CEO de Microsoft) va presentar ahir una sèrie d’eines per a programadors que augmenten l’arsenal de la Cortana Intelligence Suite, amb l’objectiu de què terceres parts puguin prendre l’assistent virtual de la companyia -integrat en Windows 10 tant en la seva variant mòbil com en la d’escriptori- per bastir-hi serveis intel·ligents.

La primera d’aquestes eines és Microsoft Cognitive Services, una sèrie d’APIs (interfícies que permeten als programadors interactuar amb programes o serveis de tercers) que faciliten que el sistema ens pugui veure -i “saber” el que veu-, escoltar-nos i, en definitiva, entendre’ns quan hi parlem, emprant el micròfon, els altaveus i la càmera web del maquinari en el qual s’executa Windows.

La segona és el Microsoft Bot Framework, que permet als desenvolupadors integrar intel·ligència artificial en els seus projectes, de manera que poden programar, per exemple, un robot que pugui atendre una trucada de telèfon.

Avui en dia, ja parlem més d’una vegada amb màquines d’aquest tipus quan truquem a un servei tècnic o d’atenció al client, i potser fins i tot algun cop no ens n’adonem -almenys, no de seguida, sinó fins al cap d’una estona- que realment estem parlant amb una màquina.

El Microsoft Bot Framework permet crear intel·ligències artificials que interactuïn de manera natural amb els usuaris en una àmplia varietat de formes: missatges de text o SMS, a través d’àudio o videoconferències, o a través de la web.

Ahir, la companyia de Redmond va fer pública Skype Bot Platform, la qual també inclou eines per a desenvolupadors (SDKs i APIs) que permeten a terceres parts desenvolupar programari capaç d’interactuar de manera autònoma amb usuaris humans en el conegut servei de videoconferència.

Per a usar aquesta darrera funcionalitat, els usuaris finals han de tenir la darrera versió de Skype instal·lada en els seus dispositius Windows, iOS o Android.

Amb aquests productes, Microsoft aposta decididament per la intel·ligència artificial, una aposta que probablement veurem augmentada i corregida en el futur.

Queda ja enrere l’experiment d’un robot creat per la multinacional nord-americana que emulava una adolescent amb ganes d’aprendre d’altres usuaris del Twitter, un sistema d’intel·ligència artificial que fou alliçonat per determinats usuaris per a convertir-lo en racista.

De tot se n’ha d’aprendre i, en aquest darrer cas, l’error no fou de Microsoft, sinó que fou una víctima del mal comportament humà. Són els perills no pas de la intel·ligència artificial, sinó del nostre propi comportament com a espècie imperfecta.

Guillem Alsina
Etiquetes: