Mini Cheetah: el gos-robot que fa salts mortals

mini-cheetah-gos-robot
Compartir

Durant els últims anys hem estat testimonis d’importants avanços en el camp de la robòtica. Tot això gràcies a empreses com Boston Dynamics o universitats com l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), on enginyers de tot el món han sorprès amb projectes com el robot humanoide Atlas, el gos robòtic SpotMini o el primer robot que camina de forma autònoma sense GPS.

Gràcies a això, els robots s’han tornat cada vegada més sofisticats. Així ho han demostrat un gran nombre de companyies durant el Mobile World Congress de Barcelona, on hem pogut veure al robot humanoide Sophia, a robots que imiten els moviments humans, a androides capaços d’abraçar i fins i tot una banda robòtica.

Mini Cheetah, el germà petit de Cheetah 3

Entre aquests projectes podem trobar el nou robot del MIT, desenvolupat pel Laboratori de Robòtica Biomimètica. Un quadrúpede de metall, batejat com a Mini Cheetah, que destaca per la seva habilitat per a fer salts mortals i tota mena de tombarelles. Per bé que ja hem vist gossosrobots fent tombarelles cap endarrere, des del MIT apunten al fet que es tracta del primer quadrúpede a realitzar aquesta pirueta.

Aquest quadrúpede tan sols pesa 9 kilograms; i potser, gràcies a aquesta lleugeresa, té una gran agilitat. Si és llançat a l’aire, pot caure amb les quatre potes a terra. A més, pot trotar en terrenys irregulars “aproximadament el doble de ràpid que la velocitat de caminada d’una persona faig una mitjana de”, com s’indica en la descripció del vídeo.

Mini Cheetah també sorprèn per la seva rapidesa, la seva agilitat a l’hora de doblegar les cames i la seva robustesa. En el vídeo publicat pel laboratori, el robot és capaç de resistir els cops i les puntades dels investigadors, els qui intenten tirar al quadrúpede per a demostrar la seva resistència. A diferència del seu germà gran, el Cheetah 3, el robot “cec”, capaç de moure’s lliurement per terrenys accidentats i escales sense necessitat de càmeres. D’aquesta manera, el nou Cheetah segueix els passos de l’SpotMini de Boston Dynamics en el camp de robots animals amb unes prestacions que han sorprès els amants de la robòtica.

Des de gossos fins a formigues robòtiques

D’aquesta manera, el Mini Cheetah del MIT s’uneix a la llarga llesta d’animals robòtics desenvolupats durant els últims anys. Des de SpotMini, probablement el més popular del mercat, fins a uns altres com el WildCat (el quadrúpede robòtic més ràpid) o el BigDog (un robot dirigit a serveis militars que destaca per la seva sorprenent resistència).

Entre aquests robots també podem trobar l’AntBot, el primer robot que pot moure’s de forma autònoma i arribar a la seva destinació sense l’ajuda del GPS. Un projecte, desenvolupat pel Centre Nacional de Recerques Científiques de França (CNRS), que copia les capacitats de navegació de les formigues del desert perquè el robot pugui moure’s de forma autònoma.

Etiquetes: