Mink, una impressora 3D per maquillar-se

Compartir

Hem començat a ser agafats per sorpresa amb massa freqüència per l’evolució de la tecnologia. Cada dia tenim notícies sobre un gadget o equip que ens ha complert un somni d’infància, de les pel·lícules d’ovnis o James Bond. Per desgràcia, només el meu no sembla fer-se realitat en el proper futur: ningú no ha inventat la teletransportació. I no sóc un electró, així que no em serveix de res el concepte d’entrellaçament quàntic, encara que genera molt bones i llargues converses amb una copa de vi.

Un dispositiu amb nom futurista és la impressora 3D. En els últims anys s’ha escrit molt sobre ella i les seves aplicacions. L’ús més impressionat és crear teixit viu, fins i tot crear òrgans, com un ronyó: això canviarà fonamentalment el futur dels trasplantaments d’òrgans. Però, les aplicacions creatives són les més visibles, com els Fab Labs. Són centres repartits per tot el món on es realitzen tallers i es pot experimentar amb impressores 3D, talladores làsers i altres màquines controlades per ordinadors. Ja tenim un a Barcelona on es fan projectes didàctics, electrònics i artístics. Hem de reconèixer que la imaginació té una joguina nova i el camp de la moda ja han trobat lloc aquestes màquines draconianes. Per la seva col·lecció EROU Raluca Oita, estudiant a una universitat de moda de Barcelona, va tallar els materials amb laser a Fab Lab, i Dita von Tess va portar un vestit realitzat integralment amb impressores 3D, dissenyat per Michael Schmidt i Francis Bitonti i basat en la successió Fibonacci.

Un altre ús que sorprèn és Mink, una impressora 3D que pot agafar qualsevol imatge i convertir-la en maquillatge acolorit i llest per utilitzar. Prou de comprar en supermercats dedicats, prou d’arribar 3 hores abans a l’aeroport per aprofitar del duty-free i, clar, si tinguéssim una impressora per perfums i rellotges, Andorra hauria de canviar el perfil de màrqueting. La creadora, Grace Choi, ens permet transformar qualsevol càmera, portàtil o telèfon en un departament de cosmètics personalitzat. Un possible efecte pot ser que els fabricants de cosmètics s’hagin de reconvertir i vendre els materials bruts, no el producte final.

Però jo sóc optimista i crec que el gran canvi que veiem és més important: no dependre més dels grans fabricants. Fins i tot hi ha projectes per fer impressores 3D o telèfons mòbils amb components barats que es troben a Diotronic o Onda Radio. Ja podem tenir un enfocament diferent. Més DIY, fes-t’ho tu mateix. Potser no necessitem comprar-ho tot, perquè podem obtenir el mateix efecte d’una manera més natural. Potser cal recordar que la naturalesa ja ens ofereix tots els ingredients, la indústria només ens dóna la producció a gran escala.

L’avenç tecnològic ens aproparà a Gaia. Ens donarà una visió més local, més solidària i més implicada. Tindrem independència i autonomia per tenir més opcions i trobar solucions sols. Entendrem millor que utilitzem, com funciona cada producte i quins són els efectes sobre el nostre cos i sobre el nostre entorn. La presència en totes les etapes del desenvolupament ens ajudarà a comprendre la tecnologia, encara que sempre tindrà una aura mística. Tornem a ser bruixes, canviant les boles de vidre per pantalles de cristall. Per tot això i ha només un element imprescindible: la curiositat.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)