Mor Andy Grove, un dels creadors del Silicon Valley actual

Andy Grove (dreta) el 2009. Fotografia de Steve Jurvetson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Cara visible d’Intel, va modelar el que avui és el món de la computació en ser l’artífex de l’acord amb IBM que portava aquesta darrera a emprar xips Intel en els seus PCs.

Imatge de portada: Andy Grove (dreta) el 2009. Fotografia de Steve Jurvetson a Flickr sota llicència Creative Commons

Nascut el 2 de setembre del 1936 a Budapest (Hongria) com a András István Gróf, va viure de ben jovenet la traumàtica experiència d’un camp de treballs forçats nazi, on hi fou detingut per l’ascendència jueva de la seva família.

El 1956 ell i la seva família van aprofitar la revolució hongaresa (ofegada més tard de forma violenta per la intervenció militar soviètica) per travessar la frontera amb Àustria i escapar del país cap als Estats Units l’any següent.

Fou allà on va anglicitzar el seu nom a Andrew Stephen Grove i es va casar amb Eva Kastan, també com ell, una refugiada hongaresa. També allà es va doctorar en enginyeria química pel City College de Nova York amb un màster per la Universitat de Califòrnia a Berkeley, entrant a treballar a la indústria dels semiconductors l’any 1963.

Gràcies a la seva feina en el camp dels semiconductors, l’any 1968 s’integrava a una jove empresa que havien fundat, feia poc, dos enginyers anomenats Robert Noyce i Gordon Moore i que, en unes dècades, esdevindria una referència per al puixant món de la computació: Intel. Va ser el tercer dels quatre treballadors del que hauria d’acabar esdevenint un imperi d’abast mundial basat en el silici.

Inicialment, Intel fabricava mòduls de memòria DRAM, però fou Grove qui va decidir que s’havia de canviar el negoci cap als microxips que havien de servir de cervell en els incipients microordinadors, coincidint amb la revolució de la Vall del Silici californiana.

Fou l’encarregat d’una negociació que canviaria una part substancial del món modern, convencent a IBM que adoptés els microprocessadors que fabricava la companyia per al microordinador personal que Big Blue (sobrenom amb el qual és coneguda IBM) estava preparant per llançar al mercat.

No cal dir que la negociació va anar bé per a Intel, i que malgrat que IBM va cometre una errada en la protecció legal del seu aparell que en permetia copiar la lògica de funcionament, dos eren els elements que necessàriament una empresa competidora d’IBM necessitava muntar al seu ordinador perquè aquest fos compatible amb el primer IBM PC: per una banda el sistema operatiu MS-DOS de Microsoft i, per l’altra, el xip 8088 d’Intel.

Al llarg de gairebé 20 anys, des del 1979 fins al 1997, Andy Grove va exercir diverses tasques a Intel: President, CEO i Chairman (el que vindria a ser una posició al costat de CEO i President, amb tasques d’ambdós perfils), presidint-ne el consell d’administració des del 1998 fins al 2004, any en què es va jubilar.

Entre els nombrosos mèrits de Grove es troben el d’haver convertit una senzilla fabricant de xips de memòria DRAM com era Intel en la seva fundació, a un gegant de la microelectrònica el negoci principal de la qual són els processadors per a ordinador, però que també estén els seus tentacles a altres sectors com el networking, l’emmagatzematge, o diferents productes per a l’àmbit dels servidors.

Sens dubte, sense la presència de Grove, el sector de la tecnologia seria avui substancialment diferent de com és; l’arquitectura x86 dels PCs actuals seria una altra, i el negoci hagués evolucionat d’una manera molt diferent.

Andy S. Grove va morir aquest dilluns dia 21 a Los Altos, Califòrnia, Estats Units, a l’edat de 79 anys.

Guillem Alsina
Etiquetes: