Mor el fundador de Debian

Ian Murdock. Fotografia d'Ilya Schurov a Flickr sota llicència Creative Commons, via Wikipedia
Compartir

Ian Murdock, redactor del manifest Debian i fundador de la iniciativa homònima el dilluns dia 28 per causes que no han transcendit.

La familia de Murdock ha demanat que se’n respecti la intimitat i, per això, no n’ha transcendit la causa de la defunció, ni tan sols el fet del seu traspàs fins dos dies després que aquest succeís.

Nascut a Constança (Alemanya) el 1973, l’obra més coneguda de Murdock és el Manifest Debian, publicat el 1993 i amb el qual es donava sortida a un sistema operatiu que molta gent confon amb una distribució GNU/Linux més però que, en realitat, constitueix una plataforma de programari capaç d’utilitzar tant aquest nucli com altres, com, per exemple, el Hurd (de manera no oficial), encara que és cert que la comunitat que construeix aquest sistema es concentra principalment en el nucli Linux i el projecte GNU.

El Manifest Debian és un contracte social que parla de l’obertura del programari, d’una alternativa no comercial però que, al seu torn, pugui competir amb sistemes operatius comercials, y de la distribució d’aquest.

A banda de Debian, Murdock va treballar també a Sun Microsystems com a líder del projecte Indiana, una distribució basada en OpenSolaris complementat amb programari GNU, i a Salesforce.

La seva darrera feina va ser a Docker, un programari de virtualització que permet crear contenidors per a aplicacions, de manera que aquestes siguin auto-executables. És precisament al blog de Docker en el qual s’ha publicat la noticia de la seva defunció, en una entrada que s’ha convertit també en un llibre de condol a través dels comentaris dels internautes.

Imatge de portada: Ian Murdock. Fotografia d’Ilya Schurov a Flickr sota llicència Creative Commons, via Wikipedia

Guillem Alsina
Etiquetes: