Mozilla es vol despendre definitivament de Thunderbird

Compartir

El client de correu electrònic mai ha suposat un actiu fort a la Fundació, que prefereix centrar-se en Firefox i les seves tecnologies.

No serà la primera vegada que Thunderbird es separa de Mozilla, doncs del 2007 al 2011 ja tingué un periode d’independència en el qual el seu desenvolupament fou comandat per una entitat diferenciada de la Fundació Mozilla però amb vincles sòlids amb aquesta, en la qual es va tornar a integrar el 2011.

Thunderbird no ha gaudit mai d’una fama tan gran com Firefox, que l’ha eclipsat, i tampoc ha pogut competir amb Outlook, que s’endú la palma pel que fa a client de correu corporatiu.

Però el pitjor tant per a Thunderbird com per a la resta de programes client de correu electrònic ha estat el gran èxit de serveis com Gmail o Hotmail/Outlook, que no només proporcionen una bustia gratuïta si no que, a més, també un entorn de treball directament al nostre navegador, pel que no ens cal cap programa específic per consultar el nostre correu, i ho podem fer des de qualsevol ordinador en qualsevol lloc del món sense haver de configurar res.

Mitchell Baker, Presidenta Executiva de la Fundació Mozilla, ha publicat una carta oberta en els fòrums de Mozilla en la qual proposa la separació de Thunderbird en una entitat independent que s’hauria d’encarregar, a partir d’ara, del seu desenvolupament.

El motiu tècnic al·legat per a la proposta és que ambdós programes es molesten; els desenvolupadors de Firefox han d’estar atents als requeriments dels de Thunderbird, i els de Thunderbird es veuen llastats pels de Firefox que no implementen tot el que necessita el client de correu.

La proposta de Baker és només preliminar, com una prova per evaluar la resposta de la comunitat, i sense concretar la manera en com es duria a terme la separació, quelcom que hauria de ser discutit en el futur si així cal fer-ho.

L’època dels clients de correu instal·lats en local ha passat a millor vida per a la gran majoria dels usuaris finals que empren ja des de fa temps serveis de webmail. Tan sols l’entorn corporatiu ha estat reticent a l’adopció massiva d’aquesta forma de treballar, i persisteix en l’ús de clients en local, sobretot aquelles organitzacions que treballen amb un servidor propi com, per exemple, l’Exchange de Microsoft, per tenir correu i calendaris sincronitzats.

Però, en aquest cas, la tria es decanta gairebé sempre pel Microsoft Outlook, el rival que Thunderbird té a batre.

Thunderbird és un programari d’ús minoritari que no ha acabat mai de quallar. Mitchell Baker vol deixar anar llast de cara a centrar-se en el seu browser Firefox, que si que té èxit i que es disputa, conjuntament amb Internet Explorer i Chrome, l’hegemonia mundial.

Guillem Alsina
Etiquetes: