Mozilla llença la tovallola i reconsidera Firefox OS

Firefox OS. Imatge de Mozilla
Compartir

La Fundació deixarà d’emprar la seva plataforma de programari en smartphones i la reorientarà cap als dispositius de la Internet de les coses.

Sembla que el mercat dels sistemes operatius per a dispositius mòbils és cosa de dos: l’Android de Google i l’iOS d’Apple, amb el permís de Blackberry (amb una plataforma pròpia tocada de mort), i Microsoft (amb una sòlida plataforma però amb poca acceptació encara en alguns mercats.

Pel camí s’han quedat promeses como Sailfish OS o Tizen, ofegats per una preponderància insultant de les dues plataformes majoritàries, i ara s’hi afegeix Firerox OS, un sistema operatiu que partia d’una idea de funcionament totalment diferent dels altres.

Aquesta era la de basar-se en la web per a executar les apps, que en el telèfon aquestes no fossin més que icones que accedissin a una webapp, un navegador web que ens porta a un servei en línia.

Això ha permès construir terminals menys potents i, per tant, més econòmics però amb unes prestacions semblants a les d’un smartphone amb una altra plataforma.

La idea fou contratacada per Google amb una proposta com Android One, i si bé les operadores semblaven apostar per la idea en un primer moment, al final tant aquestes com els fabricants de terminals han acabat deixant de banda el projecte un cop vist que no podia amb Android.

Avui en dia, i pel mateix preu pel què podem tenir un terminal amb Firefox OS, o amb una diferència molt petita, ja podem disposar d’un terminal Android de gamma baixa. I és aquest darrer el que els consumidors prefereixen.

Per què? Doncs per un motiu tan senzill com que la filosofia per la qual es regeix Firefox OS fa que no pugui executar apps en local, perdent-se aquelles que en entorns mòbils només funcionen amb un client, una app en local, com ara WhatsApp i Hangouts.

L’existència de clients alternatius en aquest cas no salva la situació. En primer lloc perquè els consumidors no es molesten en conèixer les alternatives que tenen; si els dius que no tenen WhatsApp, la majoria dels usuaris es queden amb aquest concepte.

En segon lloc perquè tots sabem que els clients o solucions no oficials són poc fiables, ja que un canvi en les APIs del servei original o, senzillament, les ganes de treure del mercat un competidor del client oficial fan que l’empresa responsable talli l’accés de terceres parts a les dades que alimenten la seva solució.

En vista de tots aquests factors, la Fundació Mozilla ha anunciat, a través del seu blog, que reorientarà Firerox OS, abandonant els terminals i dirigint-lo als dispositius de la Internet de les Coses.

Aquest és un mercat molt diferent, encara incipient i en el qual hi ha moltes plataformes que es reparteixen el pastís i cap que “talli el bacallà”, i que no depèn tant de les preferències dels consumidors, si no de les dels desenvolupadors i les companyies per a les qui treballen.

Però de la mateixa manera que Firefox OS pot trobar el seu espai en un mercat en el qual encara no hi ha un dominador clar, també és cert que no té un factor diferencial clau per oferir, i que serà un lluitador més a l’arena, sense cap avantatge diferenciador respecte a la resta dels contendents.

I els actuals posseïdors d’un terminal amb Firefox OS? Restaran coberts per la garantia mentre aquesta romangui amb vida, i possiblement Mozilla encara pugui cobrir durant un temps els possibles forats de seguretat i bugs que puguin sorgir en el programari d’aquests terminals.

A partir d’ara comença l’”interregne”, un periode durant el qual es començarà a reorientar el desenvolupament de Firefox OS cap a la seva nova comesa.

iOS i, sobretot, Android, exerceixen un cop més el seu paper de “piconadora” en el mercat.

Guillem Alsina
Etiquetes: