Munich, part activa en el desenvolupament de l’Open Document

Pingüins en el zoològic de Hellabrunn, a Munich. Casualitat que aquests animalons siguin un dels emblemes d'aquesta instal·lació i mascotes del sistema operatiu lliure per excel·lència? Imatge de l'Ajuntament de Munich
Compartir

La capital bavaresa compta amb una àmplia experiència fruit de la migració que va fer a sistemes de codi obert.

Segons anuncia The Document Foundation, entitat encarregada de la gestió del format Open Document i del desenvolupament de la suite ofimàtica LibreOffice, la ciutat de Munich entra a formar part del consell assesor de la mateixa Document Foundation, on hi tindrà un representant.

Aquest fet ve motivat per l’experiència que la capital del land de Baviera i tercera ciutat més gran d’Alemanya en nombre d’habitants, en la migració des de formats de document tancats a formats oberts, realitzada en el marc del projecte LiMux que es va desenvolupar al llarg de tota una dècada, del 2003 al 2013, i que va suposar la migració de 16.000 escriptoris informàtics des de sistemes operatius i suites ofimàtiques propietàries (llegeixi’s el binomi Windows més Office de Microsoft) a plataformes de codi obert i formats lliures.

Aquesta migració ha estat una de les esgrimides per la comunitat favorable a l’open source com a exemplar, mentre que per l’altra banda -els contraris a l’open source- ha estat presentada com un sobreesforç excessiu i ple de problemes, que no ha acabat justificant el canvi per arribar, segons les mateixes veus, al mateix lloc o, fins i tot, comptar amb un servei pitjor.

Sigui com sigui, l’experiència de Munich ha estat presa com a exemple per altres ciutats, tant a la mateixa Alemanya com en altres llocs del món.

A més, cal tenir en compte dos factors més: que el país germànic és un dels que més èxit hi té el programari lliure, i que la seu de The Document Foundation es troba a Berlín.

En el consell assessor de The Document Foundation hi ha empreses de la talla de Google, AMD, Intel o Red Hat, i organitzacions com la FSF (Free Software Foundation) o MIMO (un consorci dels ministeris francesos).

Imatge de portada de l’Ajuntament de Munich. Pingüins en el zoològic de Hellabrunn, a la capital bavaresa. Casualitat que aquests animalons siguin un dels emblemes d’aquesta instal·lació i mascotes del sistema operatiu lliure per excel·lència?

Guillem Alsina
Etiquetes: