Netejar els mars i imprimir en 3D, tot d’un sol cop

Compartir

El Projecte Seafood busca conscienciar les empreses per a què netegin el mar i, amb els detritus plàstics que en treguin, imprimeixin en 3D.

Cada any arriben als nostres mars i oceans vuit milions de tones mètriques de residus plàstics; suposo que no cal que parli aquí dels seus efectes perniciosos ni faci cap alegat sobre el planeta que volem deixar als nostres fills i nets. Ja tots sabem prou com l’estem destruint.

El Projecte Seafood fou creat pel matrimoni suís format per Fabian Wyss i Jennifer Gadient, els quals van viatjar per diferents platges de França, l’Estat Espanyol, i el Marroc entre octubre del 2014 i maig del 2015, convertint les deixalles plàstiques que hi trobaven (i que no eren poques) per al seu ús en prototipatge ràpid mitjançant impressió 3D.

La tecnologia que han emprat per a la realització d’aquest experiment ha estat la d’Ultimaker 3D, una fabricant de solucions d’impressió 3D que compta en el seu catàleg amb algunes impressores 3D així com complements.

Abans de dur a terme la impressió cal preparar els rebuigs plàstics per a poder-los fer servir en la impressora, convertir-los en un format de filament, per a la qual cosa el matrimoni Wyss-Gadient portava amb ells una sèrie d’estris apropiats, amb els quals rentava i treballava manualment aquests plàstics fins a convertir-los en material d’impressió.

El projecte també ha retroalimentat les impressores d’Ultimaker amb l’adició de noves funcionalitats i parts, ja que a vegades es fa necessari dur a terme una operació no prevista a priori sobre el plàstic, o bé i gràcies a l’ús intensiu i la mobilitat, es descobreixen noves necessitats a les que cal dotar d’una solució.

Cadascun dels artefactes impresos en 3D per aquest matrimoni suís porta un segell que identifica la regió del globus en la qual ha estat fet.

Ara, i de tornada a Suïssa, el matrimoni avalua els resultats i sospesa com continuar i què fer. A la seva web podem trobar-hi un diari de bord del que han estat les seves investigacions i creacions amb plàstic reciclat, així com una botiga en línia amb alguns dels estris realitzats.

Però, sobretot, aquest projecte ens ha de conscienciar sobre el que aboquem al mar i com podem reaprofitar les deixalles que en ell hi trobem.

Guillem Alsina
Etiquetes: