Netflix ensenya les dues cares del Procés

Compartir

Fa unes setmanes vaig anar a Alemanya, concretament al land de Baviera, per cobrir com a periodista una convenció de diverses empreses fabricants de components electrònics. Allà vaig tenir l’ocasió de parlar molt i amb moltes persones sobre Catalunya, converses facilitades per un pin amb l’estelada que acostumo a dur a la solapa de l’americana quan surto a l’estranger.

Tot i el relat oficial del govern espanyol, que parla de violència exercida pels qui protegíem els col·legis electorals, i d’una actuació molt professional per part dels piolins -no dubto que tan professionals com ho eren els agents de la Stasi en la seva feina, per comparar-ho amb algun altre cos policial-, i que jo pensava que podia haver arribat a certa part de les societats de la resta del món, em va sorprendre gratament l’afirmació d’una de les persones amb la qual vaig parlar del tema: “ja vaig veure què va passar l’1 d’octubre, tots ho vam veure; com us pegaven tan sols per voler votar.

Per si a algú allà fora (l’espai sideral, que diria cert ex-ministre espanyol) li quedaven dubtes, la plataforma de vídeo a la carta Netflix ha estrenat el documental de producció pròpia Dos Cataluñas, dirigit per Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, en el qual es mostren les dues cares del procés sobiranista, amb entrevistes a alguns dels protagonistes, com el President Carles Puigdemont o els líders de l’oposició unionista Inés Arrimadas i Miquel Iceta, així com a analistes polítics com el periodista britànic John Carlin.

El documenta no parla exclusivament sobre la jornada de l’1-O, tot i que la té com a epicentre per la seva significació político-social i pel pes que ha tingut dins l’anomenat Procés, si no que explica tot l’auge del moviment independentista, i es centra en el backstage de les eleccions del 21-D de l’any passat, celebrades en un clima enrarit després de la repressió, l’aplicació de l’article 155 i les detencions i exilis dels líders sobiranistes.

El món, sens dubte, ens mira. Potser menys del que ens pensem o voldríem, però més del que algú li agradaria, i la prova són documentals com aquest, que ara estrena la principal plataforma de vídeo en línia a la carta del món, o les nombroses notícies que van essent publicades a diaris i televisions de tot el món.

El documental Dos Cataluñas es pot trobar a Netflix en exclusiva per als suscriptors d’aquest servei de vídeo.

Netflix ensenya les dues cares del Procés
Valoreu aquesta publicació

Guillem Alsina
Periodista freelance especialitzat en noves tecnologies, redactor d'YCOM.cat
Etiquetes: