Netflix ensenya les dues cares del Procés

Compartir

Fa unes setmanes vaig anar a Alemanya, concretament al land de Baviera, per cobrir com a periodista una convenció de diverses empreses fabricants de components electrònics. Allà vaig tenir l’ocasió de parlar molt i amb moltes persones sobre Catalunya, converses facilitades per un pin amb l’estelada que acostumo a dur a la solapa de l’americana quan surto a l’estranger.

Tot i el relat oficial del govern espanyol, que parla de violència exercida pels qui protegíem els col·legis electorals, i d’una actuació molt professional per part dels piolins -no dubto que tan professionals com ho eren els agents de la Stasi en la seva feina, per comparar-ho amb algun altre cos policial-, i que jo pensava que podia haver arribat a certa part de les societats de la resta del món, em va sorprendre gratament l’afirmació d’una de les persones amb la qual vaig parlar del tema: “ja vaig veure què va passar l’1 d’octubre, tots ho vam veure; com us pegaven tan sols per voler votar.

Per si a algú allà fora (l’espai sideral, que diria cert ex-ministre espanyol) li quedaven dubtes, la plataforma de vídeo a la carta Netflix ha estrenat el documental de producció pròpia Dos Cataluñas, dirigit per Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, en el qual es mostren les dues cares del procés sobiranista, amb entrevistes a alguns dels protagonistes, com el President Carles Puigdemont o els líders de l’oposició unionista Inés Arrimadas i Miquel Iceta, així com a analistes polítics com el periodista britànic John Carlin.

El documenta no parla exclusivament sobre la jornada de l’1-O, tot i que la té com a epicentre per la seva significació político-social i pel pes que ha tingut dins l’anomenat Procés, si no que explica tot l’auge del moviment independentista, i es centra en el backstage de les eleccions del 21-D de l’any passat, celebrades en un clima enrarit després de la repressió, l’aplicació de l’article 155 i les detencions i exilis dels líders sobiranistes.

El món, sens dubte, ens mira. Potser menys del que ens pensem o voldríem, però més del que algú li agradaria, i la prova són documentals com aquest, que ara estrena la principal plataforma de vídeo en línia a la carta del món, o les nombroses notícies que van essent publicades a diaris i televisions de tot el món.

El documental Dos Cataluñas es pot trobar a Netflix en exclusiva per als suscriptors d’aquest servei de vídeo.

Guillem Alsina
Etiquetes: