Nokia prepara la seva re-entrada en els mòbils

Factoria de Nokia a Jyväskylä (Finlàndia). Imatge d'Erkka Peitso a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Segons ha afirmat la mateixa companyia, es produirà, però haurà de ser de la mà d’un partner, i no pel seu propi peu.

S’estava veient. I no, no actuo com aquells profetes que, a toro passat, afirmen “jo ja us ho deia“, però és cert que s’ha vingut mastegant a l’ambient durant els darrers mesos, i s’ha confirmat amb el canvi de rumb per a la divisió de dispositius de Microsoft que, si ho recordeu, no és altra cosa que el negoci de dispositius de Nokia que va comprar la companyia de Redmond, llavors dirigida per Steve Ballmer.

No gaires companyies s’aventuren a comentar rumors, una norma no escrita que Nokia s’ha saltat a la torera ni més ni menys que a la seva sala de premsa online, comentant els rumors que apunten a una tornada de la finlandesa a la fabricació de smartphones, el que vol dir que alguna cosa s’està coent.

Tal i com afirmen des de la companyia, no és una qüestió senzilla; amb la venda de la seva unitat de fabricació de smartphones a Microsoft, la finlandesa perdia el personal, els drets d’ús de la marca en aquest sector en particular, infraestructures i el canal de distribució i venda.

Una nova divisió no s’aixeca d’un dia per l’altre, i l’opció de recompra del que en el seu dia va adquirir Microsoft no sembla poder cobrir tot el que necessita Nokia per tornar a fabricar telèfons, almenys pel que es desprèn de les declaracions de la companyia. Hem de pensar que Microsoft ha buidat part d’aquesta mateixa divisió, així que ja no està tan completa com en el moment de l’adquisició.

La fòrmula a la que apunta la companyia d’Espoo és la de trobar un partner que es pugui encarregar tant de la fabricació dels dispositius com de la seva distribució i venda a nivell mundial.

Segons es desprèn de la nota publicada per Nokia, cal confiar en la futura re-entrada de la companyia finesa al mercat dels terminals amb aquesta fòrmula, i actualment s’estaria buscant el partner adequat per fer-ho.

És probable que, en plena crisi de re-estructuració de Microsoft, i amb una unitat de dispositius que està en procés de liquidació, la companyia de Redmond hagi posat el tema sobre una taula de negociació amb Nokia. “Què us semblaria recomprar allò que ens vau vendre a un preu més baix?” deuen haver preguntat els enviats de Satya Nadella si no és que ha estat ell en persona qui ho ha dit.

Però Nokia sap que, si vol tenir èxit en el futur, no pot lligar el seu nom exclusivament a Windows, i si hi ha negociacions entre les dues, això pot suposar un escull important.

A Microsoft li interessa que venedors de prestigi emprin el seu sistema operatiu, però Nokia sap que el seu gran declivi es va donar, precisament, després d’haver adoptat en exclusiva la plataforma de programari de la companyia de Redmond. Molts van demanar, al llarg d’aquells anys, un Nokia amb Android, i sempre ens hem preguntat com hauria reaccionat el mercat a un terminal d’una marca que encara ara gaudeix d’un gran prestigi pel seu passat (i el reconeixement d’uns terminals molt ben manufacturats malgrat que el públic no els ha acabat recolzant com era d’esperar) combinat amb el sistema operatiu preferit dels consumidors.

A Nokia li interessarà, doncs, llançar al mercat terminals amb Android, encara que també ho pugui fer amb Windows per recuperar els drets d’ús de la marca i mantenir un cert estatus amb Microsoft. A més, Windows 10 apunta maneres i podria interessar a la finlandesa.

De les opcions que li queden, ens trobem amb la d’associar-se amb alguna companyia fabricant, que podria bé ser asiàtica (Huawei, amb la que competeix en l’àmbit de les infraestructures de connectivitat, per exemple), adquirir alguna companyia fabricant o la filial d’una gran multinacional.

Entre les companyies que pot adquirir s’hi troba Jolla, la qual recentment ha separat el seu negoci en dos, una unitat de fabricació de terminals i una altra dedicada al sistema operatiu. També són finlandesos i, el que és més, són escindits de Nokia purgats abans i durant la compra de Microsoft.

La qüestió és si els de Jolla voldran tornar a la “mare” després del tracte que van rebre…

Així doncs, i a mode de resum, podem estar segurs que en el futur tornarem a veure smartphones amb marca Nokia, però això és difícil que sigui abans del 2017.

Imatge de portada d’Erkka Peitso a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: