Nou MacBook: un sol port per fer-ho tot

Compartir

El renovat portàtil d’Apple disposa d’un sol port USB tant per carregar la bateria com per connectar-hi dispositius. No n’és l’única novetat.

Apple va presentar ahir dia 9 la seva renovada línia d’ordinadors portàtils MacBook, juntament amb el rellotge Apple Watch, el qual ja havia presentat amb anterioritat però que ara es llança a la venda.

Com en cada nova iteració de la seva vida, els nous MacBook són més prims i lleugers: 13,1 mm de gruix i 900 grams de pes, muntant una pantalla Retina de 12 polzades i relació d’aspecte 16:10. Un detall important sobre aquesta darrera: segons afirma Apple, aquesta pantalla consumeix un 30% menys d’energia oferint la mateixa brillantor que les anteriors generacions de pantalles Retina integrades en els ordinadors de la casa. La resolució que ofereix és de 2304×1440.

Tim Cook ensenyant un dels nous MacBook

Tim Cook ensenyant un dels nous MacBook

Però el que més crida l’atenció dels nous models de portàtil (o, almenys, a mi me l’ha cridat) és la pràctica absència de ports; només un port USB-C compacte és present a la màquina, essent emprat tant per a la càrrega de la bateria com per a la sortida de vídeo a un monitor o projector extern, i per a la connexió de dispositius com ara impressores, escàners o emmagatzematge extern.

L’USB-C o USB 3.1 és una variació de l’USB 3.0 que s’apropa en format als Lightning i Thunderbolt d’Apple, compatible cap enrere amb els dispositius USB 2.0 i 3.0 mitjançant adaptadors. El connector és reversible, és capaç de transferir dades a 5 Gbit/s, i gestiona l’alimentació elèctrica mitjançant l’estàndard USB Power Delivery 2.0.

El disseny del MacBook és fanless, el que significa que la màquina no té de ventilador mecànic, emprant en el seu lloc un altre sistema de ventilació. Això fa que l’ordinador sigui totalment silenciós. A més de ser el primer MacBook que no té ventilador, aquest és també el primer amb una carcassa realitzada íntegrament en metall.

Gràcies a les tècniques procedents dels iPad i iPhone, s’han pogut miniaturitzar encara més els components de la placa base i eliminar la ventilació mecànica, de la qual en manquen els dispositius mòbils fabricats amb el segell de la poma. Per tant, podem afirmar sense por a equivocar-nos, que aquest MacBook hereta part del seu ADN de l’iPad.

Una altra de les novetats que presenta la nova gamma de portàtils de la companyia de la poma és el teclat, que en aquesta nova encarnació arriba d’extrem a extrem de la carcassa, fent que sigui més còmode treballar amb el nou MacBook. Cadascuna de les tecles porta retroiluminació LED individual.

Si continuem amb els perifèrics d’entrada, el nou trackpad (batejat per Apple com a Force Touch) pot no només reconèixer pulsacions com a clics, sinó que també pot interpretar diferents pressions per a la realització de tasques, amb la qual cosa es converteix en un dispositiu hàptic d’entrada.

El cor d’aquest ordinador portàtil batega a ritme dels nous processadors Core M d’Intel de cinquena generació, els quals treballen amb un consum de només 5 watts, als quals cal afegir-hi la tarja HD Graphics 5300 d’Intel en l’apartat gràfic.

La bateria s’adequa al nou dispositiu, amb una capacitat del 35% superior a l’anterior generació i proporcionant fins a 9 hores seguides de navegació en connexió per Wi-Fi, i fins a 10 hores de reproducció de pel·lícules a iTunes (temps segons les proves realitzades per la mateixa Apple). De l’apartat sense fils se n’encarreguen una tarja de xarxa Wi-Fi 802.11ac i Bluetooth 4.0.

Externament, els nous MacBook també canvien, estant disponibles en la mateixa gamma de colors en la què ho estan els iPhone: or, plata i gris espacial. Apple abandona, d’aquesta manera, l’uniforme color gris que fins ara vestia a la seva gamma de portàtils.

El color or dels nous MacBook

El color or dels nous MacBook

A més de sortir de fàbrica amb el Mac OS X 10.10 Yosemite instal·lat, els nous MacBook també inclouen les aplicacions iMovie, GarageBand, iPhoto, Pages, Numbers i Keynote gratuïtament.

La nova gamma de portàtils es posarà a la venda a l’Estat Espanyol a partir del 10 d’abril, amb el Core M d’Intel de doble nucli a 1,1 GHz ampliables a 2,4 GHz amb Turbo Boost, 8 GB de memòria, 256 GB d’emmagatzematge flash i tarja HD Graphics 5300 d’Intel, amb un preu de partida de 1.449 euros IVA inclòs. La versió amb processador Core M d’Intel de doble nucli a 1,2 GHz ampliables a 2,6 GHz amb Turbo Boost, 8 GB de memòria, 512 GB d’emmagatzematge flash i tarja HD Graphics 5300 d’Intel partirà dels 1.799 euros IVA inclòs.

Novetats en MacBook Pro i MacBook Air

Algunes de les novetats presentades per als nous MacBook han estat incorporades a la gamma d’ultrabooks i portàtils professionals de la companyia de Cupertino, els MacBook Air i pro respectivament.

Són, concretament, el trackpad Force Touch, processadors Core d’Intel de cinquena generació i gràfics Iris Graphics 6100 d’Intel, un emmagatzematge flash el doble de ràpid i una bateria de més durada per al MacBook Pro de 13″, i processadors Core d’Intel de cinquena generació i gràfics Iris Graphics 6000 d’Intel, tecnologia Thunderbolt 2 i un emmagatzematge flash el doble de ràpid per als MacBook Air d’11 i 13 polzades.

En aquest cas no hi ha canvis estètics ni introducció de noves gammes de colors.

L’Apple Watch, per fi a la venda

Tal i com ja es preveia, Apple també va aprofitar l’esdeveniment d’ahir dilluns per anunciar la data de posada a la venda del seu rellotge intel·ligent. A partir del 10 d’abril, els consumidors d’Austràlia, Canadà, la Xina, França, Alemanya, Hong Kong, Japó, Regne Unit i els Estats Units, podran marcar cita prèvia a les Apple Store per poder veure i provar-se el rellotge, el qual podrà ser adquirit a partir del 24 del mateix mes en els mateixos mercats i a través de venda online.

Les vendes començaran esglaonadament en diverses botigues oficials d’Apple com la de Galeries Lafayette (París), Isetan (Tòquio) i Selfridges (Londres), en les quals es podran veure i tocar els nous rellotges a partir del dia 10 d’abril.

A partir del 24, les botigues d’Apple dins d’altres superfícies comercials també obriran la venda, com Colette (París), Dover Street Market (Londres i Tòquio), Maxfield (Los Angeles) i The Corner (Berlín).

Guillem Alsina
Etiquetes: