Nou “virus de la policia” per a Android

Compartir

Eset alerta de l’existència d’un nou virus per a dispositius equipats amb el sistema operatiu Android que encripta els fitxers amb una clau d’accés i després demana un rescat per a permetre-hi l’accés.

Els laboratoris de l’empresa Eset, dedicada als productes de seguretat informàtica, han descobert una nova variant del virus Simplocker per a smartphones i tablets amb Android, conegut popularment com a “virus de la policia”.

Aquest malnom li ve de la forma en què actua: encripta (xifra) amb una clau d’accés que l’usuari desconeix, i sense la qual no pot accedir a la seva informació, els arxius de diversos tipus existents al telèfon o la tauleta tàctil. Seguidament, presenta el terminal bloquejat a l’ús amb un missatge que diu venir d’algun cos policial, com l’FBI nord-americà o la Policia Nacional espanyola, i en el qual li anuncia que és objecte d’una multa per haver comès algun delicte, que haurà d’abonar per poder accedir a les seves dades.

Evidentment, el missatge és totalment fals, i darrera de l’acció no s’hi troba el cos policial que s’indiqui al missatge, si no que es tracta d’una estafa en tota regla.

Exemples dels missatges que el malware mostra a la pantalla (clic sobre la imatge per a engrandir)

Exemples dels missatges que el malware mostra a la pantalla (clic sobre la imatge per a engrandir)

Aquest modus operandi no és nou, ja s’havia emprat amb anterioritat i és prou conegut, però ara Eset n’ha descobert una nova versió que segresta una varietat més gran i diversa d’arxius, per la qual cosa la companyia suposa que els seus creadors estan aconseguint força èxit amb aquest sistema.

En cas de que el nostre smartphone o tablet resulti infectat, podem emprar l’eina ESET Simplocker Decryptor, que la mateixa companyia posa a disposició dels usuaris de manera gratuïta.

Per minimitzar el risc d’infectar-nos tan sols hem de seguir els consells bàsics de seguretat habituals.

Imatge que il·lustra l’article de Johan Larsson a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: