Novena Open Hardware: el portàtil lliure

El Novena com a portàtil en plena acció
Compartir

Equipat amb un processador d’arquitectura ARM de quàdruple nucli, es pot adquirir en forma de placa base, o d’ordinador portàtil amb dues carcasses diferents. Això si, cal tenir en compte el cost.

El maquinari lliure és una filosofia que creix en paral·lel a la del programari lliure, però que es diferencia d’aquesta darrera en què té uns costos afegits deguts a la fabricació física del maquinari en els quals no hi incorre el programari, fet que provoca que no hagi tingut tant d’èxit com la seva homòloga en l’àmbit del software.

Bàsicament consisteix en fabricar el maquinari amb unes especificacions obertes i públiques, és a dir, que els plànols i detalls tècnics estiguin disponibles sota una llicència de tipus lliure per a què, així, qualsevol persona amb capacitat i mitjans, es pugui fabricar o encarregar a una fàbrica d’altri una peça idèntica a tots els nivells o compatible.

Quins avantatges té? Que en oferir les especificacions en obert, és senzill escriure drivers (controladors) per al maquinari, adaptar-hi sistemes operatius per a què hi funcionin o, senzillament, prendre com a base els mateixos dissenys per a evolucionar el maquinari, produïr-lo en sèrie o adaptar-lo a unes necessitats concretes.

En el cas que ens ocupa, Novena és un conjunt de placa base, memòria i processador, que es pot adaptar a diversos usos, des de portàtil fins a sobretaula, i amb una llibertat màxima per construïr-li carcasses i afegits.

De fet, és un disseny força casolà, del qual se’n venen dues carcasses diferents en tres modalitats: la primera, metàl·lica, com a sobretaula (sense bateria ni disc dur), amb la variant portàtil (amb bateria i unitat d’emmegatzemament massiu SSD de 240 GB. però sense teclat), i el portàtil amb caixa de fusta (amb 480 GB. d’emmagatzematge en una SSD Intel).

Els preus no són gaire econòmics per ser un maquinari obert basat en l’arquitectura ARM: la placa base sola, amb el processador, 4 GB. de RAM i una microSD amb 4 GB. d’emmagatzematge, surt per 550 dòlars, mentre que l’opció de carcassa metàl·lica sense bateria (això si, amb una pantalla LCD IPS Full HD) pensada per a exercir d’escriptori, surt per 1.315 dòlars, amb bateria 2.195, i amb la caixa de fusta 5.000 dòlars.

Sens dubte uns preus que frenaran en gran mesura la seva popularització, deixant el Novena com a una simple “joguina” per a techies amb alt poder adquisitiu.

El projecte, per cert, ha estat dut a terme per tan sols dues persones.

Guillem Alsina
Etiquetes: