NVIDIA presenta Tegra K1 de 64 bits

Tegra K1 de 64 bits
Compartir

La fabricant nord-americana de xips també està treballant en el desenvolupament de la versió de 64 bits d’Android L per acompanyar aquest processador.

Apple va donar el tret de sortida en la cursa dels 64 bits per als smartphones amb el seu iPhone 5S presentat l’any passat, i l’estan seguint encara de lluny Qualcomm i ara NVIDIA, havent presentat aquesta darrera el Tegra K1 de 64 bits, adjudicant-se amb ell el títol de primer microxip de 64 bits per a Android.

Aquest processador, que rep el nom en codi de Denver, és compatible amb l’arquitectura ARMv8 i presenta dos nuclis (cores) de CPU més els 192 nuclis de GPU de l’arquitectura Kepler (un terreny en el qual NVIDIA juga amb avantatge gràcies a la seva experiència en solucions gràfiques per al món PC).

La velocitat a la que pot arribar aquest microxip és de 2,5 GHz, lleugerament superior a la del seu homòleg Tegra K1 de 32 bits, però amb un rendiment superior mercès a la duplicació de l’ample de la paraula que empra.

Diferències entre la versió de 32 i la de 64 bits del Tegra K1

Diferències entre la versió de 32 i la de 64 bits del Tegra K1

El nou xip de 64 bits també inclou una tecnologia anomenada Dynamic Code Optimization (Optimització Dinàmica de Codi), consistent en reservar una memòria cau (caché) per a l’execució de rutines de codi comunes, és a dir, parts de programes que siguin emprades repetitivament.

Aquestes parts de codi es transformen a microcodi executable pel processador, el que fa que siguin optimitzades per còrrer amb molta més rapidesa i, per tant, el conjunt ofereixi un millor rendiment en tasques repetitives.

Però, i l’apartat del programari? Per aprofitar tota la potència d’un xip de 64 bits cal també un sistema operatiu de 64 bits i programes desenvolupats i compilats per a aquest. NVIDIA ha indicat, a la mateixa entrada del seu blog on ha anunciat el Tegra K1 de 64 bits, que està treballant en la versió de 64 bits d’Android L, la propera versió (es correspondria amb el numeral 5.0) del sistema operatiu de Google.

Paral·lelament a aquest anunci, la mateixa NVIDIA conjuntament amb la fabricant de dispositius electrònics Acer, han donat a conèixer el primer Chromebook equipat amb el xip Tegra K1 (la versió de 32 bits), una màquina de la taiwanesa amb pantalla de 13”.

Guillem Alsina
Etiquetes: