OpenVMS sobreviu

Finestra de login d'OpenVMS
Compartir

El veterà sistema operatiu salva la vida gràcies a una encara nombrosa i fidel base d’usuaris corporatius.

A través de les seves diverses encarnacions, el veterà sistema operatiu VMS (nascut a mitjans de la dècada dels 70) per a mainframes ha sobreviscut miraculosament al temps. La clau? Segons em va dir un administrador de sistemes que tenia màquines virtualitzades al seu càrrec treballant amb VMS, és la seva fiabilitat que el fa gairebé invulnerable.

En la darrera VMware World de Barcelona també vaig entrar en contacte amb una empresa que es dedicava a proporcionar solucions basades en VMS i, segons em van confessar, no els manca pas feina! Hi ha molt de programari corporatiu que no es vol migrar a sistemes més moderns seguint la màxima “si funciona, no ho toquis”, o bé perque no surt a compte econòmicament fer-ho.

Actualment en mans d’HP després que aquesta hagués adquirit Compaq el 2002 (que, al seu torn, s’havia “menjat” DEC, la creadora del VMS, el 1998), estava predestinat a desaparèixer, ja que la companyia nord-americana havia declarat que no l’actualitzaria ni l’adaptaria al seu nou maquinari. Ara, però, ha canviat d’intenció.

El tauler de control de l'entorn gràfic de l'OpenVMS

El tauler de control de l’entorn gràfic de l’OpenVMS

Segons publica Computerworld, HP farà un moviment amb l’OpenVMS semblant a aquell que en el seu dia feu Nokia amb Symbian: cedir la gestió, explotació i serveis d’aquesta plataforma de programari a una altra empresa, que és la que portarà els clients que emprin el sistema operatiu OpenVMS a partir d’ara. Aquesta empresa és VMS Software.

La principal diferència aquí respecte a l’exemple que he posat amb Symbian, és que aquest darrer era un producte d’usuari final en vies d’extinció, mentre que OpenVMS és un producte corporatiu que encara gaudeix d’un futur al seu davant, mercès a què les grans empreses són reàcies a canviar els sistemes sobre els quals treballen si aquests funcionen i ho fan bé.

VMS Software ja ha publicat un full de ruta (roadmap) en el qual hi ha detallats plans a cinc anys vista (HP tenia plans fins a l’any 2025, en algun cas), malgrat que la companyia ja avisa que aquest document serà revisat i actualitzat trimestralment.

Entre les fites que la companyia que portarà a partir d’ara l’OpenVMS s’ha marcat, figuren seguir amb el desenvolupament del sistema per als darrers servidors d’HP basats en processadors Itanium, i fer un port a l’arquitectura x86-64.

Aquest darrer fet podria esdevenir transcendental per a la supervivència a llarg termini de la plataforma i, qui sap, si podria també acabar en un derivat per a estacions de treball o, fins i tot, alliberat per a formar part del programa OpenVMS Hobbyist per tal d’”evangelitzar” sobre la plataforma a professionals, estudiants i aficionats al món de la informàtica.

Diuen que els vells rockers no moren mai, i això sembla ser cert en l’extraordinari cas d’aquest sistema operatiu que ja carrega amb quatre dècades d’història sobre les seves espatlles.

A més de l’OpenVMS, HP també disposa d’un altre sistema operatiu, la seva pròpia implementació de Unix anomenat HP-UX, i que centra especialment en sistemes de missió crítica.

Guillem Alsina
Etiquetes: